Recepty

Sušenky s citronem, zázvorem a mátou

Tohle jsou jedny z těch sušenek, které určitě stojí za vyzkoušení. Možná se vám tahle kombinace bude zdát zvláštní, ale až vyzkoušíte, poznáte že jejich chuť je nejen zajímavá, ale i výborná. Mátě, svěžímu citronu a štiplavému zázvoru to spolu výborně ladí. Všichni komu jsem je nabídla, moc chutnaly... 

Budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 20 lístků čerstvé máty
  • 40 g kandovaného zázvoru
  • z 1/2 citronu kůra
  • 1/2 lžíčky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 115 g změklého másla
  • 50 g cukru krystal + 50 g na obalení sušenek
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
Postup.
 
  1. Troubu si předehřejte na 180 ° C a plech (nebo dva) vyložte pečícím papírem. V míse smíchejte prosátou mouku, nadrobno nakrájenou mátu, nasekaný kandovaný zázvor, citronovou kůru, sodu a sůl. Rukama důkladně promněte, aby se od sebe jednotlivé kousky zázvoru odlepily.
  2. Změklé máslo vyšlehejte s oběma cukry a žloutkem do světlé pěny. Přidejte sypkou směs a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Tvarujte z něj kuličky o průměru 3 cm, obalte je v cukru a v dostatečné vzdálenosti je pokládejte na plech. To je vše. Pečte asi 10 - 14 minut, dokud nejsou sušenky zlatavé.
Rychlé že? Z tohoto množství je asi 35 ks. Doporučuji péct z dvojité dávky, nebudete muset péct hned znovu :-) a  co nesníte, uložte si do sklenice. Budou se hodit na příště, třeba pro nečekanou návštěvu. 
 
 
 
 
 

 

 

 

Celý článek

Domácí PiM´s

Tyhle sušenky nebo spíš čokopiškoty určitě znáte. Dají se koupit běžně v obchodech. Piškotové těsto, ovocné želé a čokoláda. Jsou poněkud pracnější, než citronové se zázvorem, ale aspoň víte, co si do nich dáváte a hlavně děti je mají rády. Mně osobně chutnají taky, ale přece jen dávám přednost těm ostatním.

Na těsto budete potřebovat:

  • 4 ks vajíčka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce polohrubé mouky
Na přípravu želé:    
 
  • 350 ml pomerančové šťávy
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 balíček čiré želatiny
Na polevu:
 
  • 200 g hořké čokolády
  • 2 lžíce práškového cukru
  • 1 lžíce rostlinného oleje
Postup:
 
  1. Vajíčka si vyšlehejte s cukrem do pěny. Potom přidejte mouku a smíchejte. Takto připravené těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem nebo vytřený tukem a vysypaný moukou (plech velikosti 24 x 34 cm), raději větší, ať je těsto nižší. Pečte při teplotě 180 °C dokud těsto nebude mít zlatavou barvu.
  2. Zatím co se peče korpus, připravte si želé. V pomerančové šťávě si rozpusťte cukr a rozpuštěnou želatinu podle návodu. Důkladně smíchejte a vylejte na plech o velikosti 24 x 34 cm. nechte ztuhnout.
  3. Mezi tím, co se nám upekl korpus, vyklopte a nehejte vychladnout. Poté kulatou formičkou vykrajujte kolečka. Na ně pokládejte vykrájené kolečka z želatiny.
  4. Čokládu si rozpusťte ve vodní lázni, přidejte cukr a olej a důkladně smíchejte. Pčipravená kolečka polévejte rozpuštěnou čokoládou a nechte ztuhnout na mřížce.

 

 

 

Celý článek

Mangalorské makronky s kešu oříšky

Mangalorské makronky jsou jedny z mnoha druhů makronek, které se neslepují krémem, ale jsou už rovnou ochuceny. Tyto jsou kombinací chutí kardamomu, vanilky a oříšků. Další varianty můžou být - mandle, pistácie nebo pekanové ořechy.

Tento typ makronek je křehký, přitom vláčný, sladší jako jsou všechny makronky, ale jejich příprava je mnohem jednodušší a hlavně rychlejší, přitom jsou móóc dobré :-)!

Budete potřebovat:

  • 150 g cukru krupice
  • 2 bílky
  • 1/2 kávové lžičky vanilkového extraktu
  • špetka mletého kardamomu
  • 100 g hrubě nasekaných kešů oříšků
Postup:
 
Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu a lehce vmíchejte nasekané oříšky, vanilkový extrakt a mletý kardamom. Na plech s pečícím papírem dělejte lžičkou hromádky a pečte v troubě předehřáté na 145 ° C asi 25 minut. Musí "zvonit" při zaklepání na spodní část a neměly by příliš změnit barvu.
 

 
 

 

 

 

Celý článek

Miminkovské lískooříškové sušenky

Tyhle sušenky jsem pekla, když se mi narodila vnučka :-), takže to tentokrát byly samé miminkovské věci :-) jak je vidět na obrázku.  Kočárek, "bodyčko", lahvička, medvídek, houpací koník, který vidět není, ale je tam :-) takže k narození miminka, příjemný jedlý a taky chutný dárek!

Na sušenky budete potřebovat:
 
  • 90 g hladké mouky
  • 80g jemně mletých lískových oříšků
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 80 g másla nakrájeného na kousky
  • 1 žloutek
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
Zdobení:
 
  • mandlový marcipán
  • kukuřičný škrob na podsypání
  • potravinářská gelová barva Wilton
  • pístový vypichovač na marcipán
Postup:
 
Mouku spolu s cukrem, mletými lískovými oříšky a solí promíchejte. Přidejte máslo, žloutek a vanilku. Ručně vypracujte těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechejte nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
Těsto rozválejte na výšku 0,5 cm a vykrajujte sušenky (v případě potřeby podsypte hladkou moukou). Sušenky naskládejte na plech vytřený máslem nebo vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 170 ° C dokud okraje lehce nezezlátnou (hlídáme, můžou se rychle připálit). Nechejte vychladnout.
Marcipán vyválejte na tenký plát a vykrájujte požadované tvary. Pokud se marcipán lepí, podsypte kukuřičným škrobem. V malé misce smíchejte trochu vody s pár kapkami vanilkového extraktu. Povrch sušenek lehce potřete, poslouží jako lepidlo na marcipánové ozdoby, které nalepte a lehce přitiskněte k sušence.
 

Celý článek

Sušenky se skořicí a brusinkami

Tyhle sušenky nabízeli na cukrářském festivalu v Jihlavě, na kterém jsem byla začátkem listopadu. Ochutnala jsem a byly tak dobré, že jsem je musela taky vyzkoušet. A protože se pomalu blíží Vánoce a mohly by se hodit, tak sem na ně dávám recept, abyste si je mohli upéct, když ne na Vánoce, tak třeba jen tak k čaji.

Budete potřebovat:

  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 dcl mléka
  • 250 g sušených brusinek
  • 350 g hladké mouky
  • 13 g kypřícího prášku
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • špetka soli, špetka sušené pomerančové kůry, skořice dle chuti
Postup:
Ušlehejte změklé máslo, cukr a vejce. Poté přidejte mléko, pomerančovou kůru a mouku smíchanou s kypřícím práškem a dál šlehejte. Přidejte špetku soli. Vařečkou vmíchejte ořechy a brusinky (dávala jsem nakrájené na kousky). Na plech vyložený pečícím papírem tvořte bochánky (dále od sebe, protože pečením se roztečou, viz obrázek). Pečte v předem vyhřáteé troubě na 170° C asi 20 minut. Hotové sušenky můžete zdobit čokoládou a nebo nechat jen tak, obojí je dobré :-).
 
 

 

 

Celý článek

Levandulové madlenky

Než se dočtete jak si je upéct, tak ještě zase něco málo o původu madlenek (Madeleines), který je tak trochu romantický. Mladá kuchařka Madeleine Paulmierová byla ve službách lotrinsého vévody Stanislase Leezinskiho ve druhé polovině 18. století. Pekla toto pečivo podle receptu, který zdědila po babičce. Král Ludvík XV. je ochutnal při hostině na zámku Commercy v Lotrinsku v roce 1755 a manželka Marie Antoinetta je představila královskému dvoru. Tak se staly madlenky vášní ve Versailles. V polovině 20. století jejich sláva opět vzrostla díky Marcelu Proustovi a jeho Hledání ztraceného času - Svět Swannových. V dnešní době je najdeme v různých recepturách, a to i ve slané verzi.

Madlenky, to je francouzská kuchyně, která mě hodně zajímá, zvlášť co se týče moučníků a dezertů. Nedalo se je nevyzkoušet :-) a postupně sem přibudou další sladkosti z Francie, které upeču. Tyhle madlenky se dají dělat i naslano, a zajímá mě jak budou chutnat. No a jak se znám, určitě se do nich brzo pustím :-) a podělím se o recept.

Budete potřebovat:

  • 75 g čerstvého másla
  • 1 lžička sušené levandule
  • 95 g mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • kůra z půl citronu
  • 70 g cukru krupice
  • 2 vejce
  •  2 lžíce medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
Na posypání:
 
  • moučkový cukr
Postup:
 
Vejce vyšlehejte, s cukrem, vanilkovým extraktem a medem, vmíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva a solí. 
Nakonec vmíchejte vyšlehané máslo s levandulí a nastrouhanou citronovou kůrou. Těsto musí být dobře vymíchané, hladké. 
Těsto nechte asi dvě hodiny odstát, pak plňte do formiček na pracny (nebo přímo do formy na madlenky) - vymazaných a vysypaných moukou. Pečte první 2-3 minuty při teplotě 210° C a dopékejte při 190° C dozlatova.
 

 

Celý článek

Sušenky s jemnou vůní levandule

Levandule je nádherná bylina, má krásnou barvu, omamnou vůni a všetranné využití, mezi které patří i kuchyně. 

Do sladkých moučníků je pro svoji aromatickou vůni netypická a o to víc mě lákalo vyzkoušet a zjistit jak bude v něčem sladkém chutnat. Proto jsem se do těchto sušenek pustila. Trošku jsem zariskovala, vzala je jako pozornost na narozeninovou grilovací párty a rozdala jsem je pouze ženám (můžům bych tam musela dát kus pořádné flákoty masa) :-). Jestli se s partnery spravedlivě rozdělily, to bylo na nich, ale jak jsem později zjistila, podělily se a výsledek? Sušenky chutnaly oběma polovičkám, a protože nám doma zůstaly jen dvě, které okamžitě zmizely, pekla jsem druhý den další dávku :-). Levanduli si pěstuji na zahrádce a po této zkušenosti si tam ještě nějakou přidám, protože už teď vím, že příští rok budu tyhle výborné sušenky péct zas! Dají se ale péct i z květů sušených, takže sbírat a sušit... :-). 

A tady je recept:

  • 110 g másla
  • 1 vejce 100 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • špetku soli
  • lžičku prášku do pečiva
  • lžíci mletých mandlí
  • lžíci levandulových květů čerstvých nebo sušených (použila jsem čerstvé)
Postup:
 

Všechny ingredience smíchejte dohromady, máslo vypracujte s moukou a  z těsta vytvořte váleček o průměru asi 4 cm (zvětší se). Krájejte na 0,5 cm kolečka (plátky) a vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Dejte do trouby vyhřáté na 180 ° C a pečte lehce dozlatova, trvá to asi 15-20 minut. Ne moc do tmava, raději kontrolujte, aby pak nebyly tvrdé. No a pak už chutnejte sami nebo s kamarády, pokud pro ně nějaké zbudou :-).

 

 

 

 

 

Celý článek

Vanilkové sušenky s marcipánem k dekoraci svatebního stolu

Tyto sušenky jsem pekla na svatební stůl jako malou pozornost pro hosty. Svatba byla v barvách zelené, která jí vévodila a v kombinaci bílé a žluté, proto jsem do stejných barev ladila i sušenky.

Na sušenky budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 160 g másla nakrájeného na kostičky
  • 2 žloutky
  • semínka z 1 vanilkového lusku
Na zdobení:
  • mandlový marcipán
  • kukuřičný škrob na podsypání
  • gelové barvy Wilton na obarvení marcipánu
Postup:
Mouku s polu s cukrem a solí promíchejte, přidejte máslo, žloutky a vanilku. Ručně vypracujte těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte nejlépe přes noc odpočinout v lednici. 
Těsto rozválejte na tloušťku 0,5 cm a vykrajujte srdíčka (v případě potřeby podsypte moukou). Sušenky naskládejte na plech vymazaný máslem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 ° C asi 6 - 8 minut, než okraje zezlátnou (hlídejte je, mohly by se rychle připálit). Vyskládejte z plechu a nechte vychladnout.
Marcipán obarvěte zvolenou barvou a vykrajujte stejná srdíčka jako z těsta. Pokud se marcipán lepí, podsypte škrobem. Dál vykrajujte malé kopretinky nebo jiné ozdoby podle fantazie nebo podle toho na jakou příležitost budete sušenky péct. Jako lepidlo pro marcipánové ozdoby použijte vodu s několika kapkami vanilkového extraktu nebo citronovou šťávu a marcipán před nanesením na sušenku lehce navlhčete.
 

 

Celý článek

Mandlové sušenky s vanilkou a marcipánem jako jmenovky na slavnostní stůl

 

Sušenky jsem dělala na narozeninovou oslavu. Výzdoba stolu byla žluto-černá proto jsem volila žlutý marcipán, aby sušenkové jmenovky dobře ladily s výzdobou. Můžete je ale udělat i bez marcipánu, budou stejně dobré. Pokud je ale chcete chuťově vylepšit, ozdobte je marcipánem jako jsem to udělala já. Tvar a barva už záleží na vás jakou si vyberete nebo k čemu je budete ladit. Tady je recept a postup jak na ně :-).

Na těsto budete potřebovat:

  • 90 g hladké mouky

  • 80 g mandlové mouky nebo jemně mletých loupaných mandlí

  • 50 g moučkového cukru

  • špetka soli

  • 80 g másla nakrájeného na kousky

  • 1 žloutek

  • 1 lžička vanilkového extraktu (ne vanilkovou tresť!) nebo semínka z 1/2 vanilk. lusku (dávala jsem semínka)

Na zdobení:

  • 250 g mandlového marcipánu

  • kukuřičný škrob na podsypání

  • potravinářskou barvu podle toho do jaké barvy budete sušenky ladit ( já jsem použila žlutou a zelenou gelovou barvu)

  • vykrajovátko na sušenky s vlnkovým okrajem, vykrajovač na marcipán ve stejném tvaru, mini formička ve tvaru čtyřlístku, razítkovou abecedu pro zdobení sušenek, cukrové kuličky do středu čtyřlístku.

Postup

Obě mouky spolu s cukrem a solí promíchejte. Přidejte máslo, žloutek a vanilku. Ručně vypracujte těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v lednici, nejlépe přes noc.

Těsto rozválejte na výšku 0,5 cm a vykrajujte sušenky (v případě potřeby podsypte hladkou moukou). Sušenky naskládejte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 6 minut, než okraje lehce zezlátnou, ale hlídejte je, můžou se rychle připálit. Pak už jen nechte vychladnout.


Do marcipánu zapracujte zvolenou barvu, rozválejte na tenký plát a vykrojte vybraný tvar. Pokud se marcipán lepí, podsypte ho škrobem. V menší misce si smíchejte trochu vody s pár kapkami vanilkového extraktu a povrch sušenek lehce navlhčete. Můžete použít štětec, půjde to snadněji a rychleji :-). Voda poslouží jako lepidlo pro marcipánové ozdoby. Pokud nemáte vanilkový extrakt, stačí potřít vodou (extrakt je pro ještě výraznější chuť vanilky). Nalepte na sušenku (případně pak stejným způsobem další ozdobu na marcipán) a lehce přitiskněte k sušence. Pomocí razítkové abecedy otiskněte do marcipánu text a je hotovo :-).

Tato dávka surovin mi vyšla na 25 sušenek velikosti 4 x 6cm.

Celý článek

Máslovo-citronové cookies

Na těsto budete potřebovat:

  • 210 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli

Na dokončení:

  • 1 bílek
  • 50 g třtinového cukru

Postup:

Změklé máslo ručním šlehačem prošlehejte s cukrem. Poté vmíchejte žloutek, extrakt, citrónovou kůru a šťávu. Po částech přidávejte mouku smíchanou se solí. Rukou zpracujte těsto, ze kterého vytvořte bochánek, zabalte do potravinové fólie a asi na 1 hodinu uložte do lednice. Poté těsto rozdělte na dvě poloviny, ze kterých na rovné ploše vytvořte delší válečky o průměru cca 3 cm. Zabalte je pevně do potravinové fólie a znovu dejte do lednice. Nechte odpočinout min. 2 hodiny, aby se s těstem dobře pracovalo.

Celé válečky potřete bílkem a po celé ploše obalte v třtinovém cukru. Z každého válečku pak krájejte ostrým nožem kolečka o tloušťce cca 7 mm a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 12 - 14 minut a nechte vychladnout. 

Jsou křehké, lehce voní po citronu a stejně tak i chutnají. Výborné i na vánoční stůl a nebo jen tak k čaji nebo kafču, kdykoliv na ně dostanete chuť :-).

 

Celý článek