Sušenky s jemnou vůní levandule
Levandule je nádherná bylina, má krásnou barvu, omamnou vůni a všetranné využití, mezi které patří i kuchyně.
Do sladkých moučníků je pro svoji aromatickou vůni netypická a o to víc mě lákalo vyzkoušet a zjistit jak bude v něčem sladkém chutnat. Proto jsem se do těchto sušenek pustila. Trošku jsem zariskovala, vzala je jako pozornost na narozeninovou grilovací párty a rozdala jsem je pouze ženám (můžům bych tam musela dát kus pořádné flákoty masa) :-). Jestli se s partnery spravedlivě rozdělily, to bylo na nich, ale jak jsem později zjistila, podělily se a výsledek? Sušenky chutnaly oběma polovičkám, a protože nám doma zůstaly jen dvě, které okamžitě zmizely, pekla jsem druhý den další dávku :-). Levanduli si pěstuji na zahrádce a po této zkušenosti si tam ještě nějakou přidám, protože už teď vím, že příští rok budu tyhle výborné sušenky péct zas! Dají se ale péct i z květů sušených, takže sbírat a sušit... :-).
A tady je recept:
- 110 g másla
- 1 vejce 100 g cukru
- 200 g hladké mouky
- špetku soli
- lžičku prášku do pečiva
- lžíci mletých mandlí
- lžíci levandulových květů čerstvých nebo sušených (použila jsem čerstvé)
Všechny ingredience smíchejte dohromady, máslo vypracujte s moukou a z těsta vytvořte váleček o průměru asi 4 cm (zvětší se). Krájejte na 0,5 cm kolečka (plátky) a vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Dejte do trouby vyhřáté na 180 ° C a pečte lehce dozlatova, trvá to asi 15-20 minut. Ne moc do tmava, raději kontrolujte, aby pak nebyly tvrdé. No a pak už chutnejte sami nebo s kamarády, pokud pro ně nějaké zbudou :-).