Zmrzliny

Domácí ostružinová zmrzlina

Tak jsem přidala zas něco navíc, a to zmrzku. Já osobně zmrzku moc nemusím, ale k létu tahle chladivá dobrota patří, tak občas si ji taky koupím. Domácí je ale domácí, tak mně to nedalo a vyzkoušela jsem pro začátek ostružinovou. No a jak jsem jednou zkusila, tak opět nezůstanu u jedné a v plánu mám vyzkoušet ještě levandulovou, jahodovou, tvarohovou buď s ovocem nebo bez, určitě vanilkovou, čokoládovou, matcha a mou oblíbenou jogurtovou. Nakonec jich je docela dost a nevím, jeslti se mi je podaří udělat ještě letos, protože přece jen dávám přednost pečení, ale postupně sem ty, co vyzkouším, přidám. Postup je jednoduchý, jen trošku zdlouhavější, pokud nemáte zmrzlinovač jako já. Se zmrzlinovačem by to bylo možná jednodušší, ale vyplatí se pro někoho, kdo má zmrzliny hodně rád a bude je dělat často. Pro mě je tato investice zbytečná proto jsem zmrzku dělala ručně. Jen pro informaci - zmrzlinovače se pohybují od 800,- Kč až do 5000,- Kč a více. Levnější je s nádobou, kterou musíte dát nejdřív na několik hodin nachladit a hlavně musíte mít v mrazáku na nádobu místo. Pak mícháte buď ručně (např. Tescoma) a nebo na stejný způsob, ale míchání je elektrické. Dražší varianty jsou ty přístroje, které zmrzlinu vyšlehají i zmrazí bez toho, abyste nádobu museli dávat do mrazáku.

Tahle domácí zmrzlina je ale výborná a hlavně, víte co si do ní dáte a pokud budete chtít překvapit rodinu na nějakém zahradním grilování, tak je to to pravé, co by tam nemělo chybět, ale zrovna tak na jakoukoli oslavu k dezertu nebo na zmzlinový pohár... A teď už k postupu.

Co budete potřebovat:

  • 300 g ostružin nebo jiné sezónní ovoce - maliny, jahody, borůvky, rybíz...
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
Postup:
Utřete žloutky s cukrem do pěny a přidejte ušlehanou smetanu. Do směsi zamíchejte rozmačkané ostružiny nebo jiné ovoce. Směs dejte v uzavřené nádobě, ve které budete moct zmrzlinu prošlehávat, do mrazáku. Po 30 minutách vyndejte a prošlehejte, takto to opakujte 4x a pak nechejte mrazit nejlépe do druhého dne. Můžete začít servírovat :-).
 
Pozn.: Zmrzlina má být sladší, ale s uvedeným množstvím cukru byla na mě docela dost sladká, tak příště bych určitě cca 50 - 70 g ubrala. 
 
 

 

 

 

Celý článek