Protože ještě teď na konci září sbíráme na zahrádce jahody, hledala jsem co dobrého a sladkého, kde by byly jahody, upéct. Knih a časopisů o vaření a pečení mám spousty, tak inspirací bylo dost, jen si vybrat ten správný recept, který by mě zaujal. Přitom listování, jsem objevila tento koláč, vlastně to byly tartaletky, ale protože na ně nemám formičky, zvolila jsem místo několika malých, jeden velký. Koláč byl mňamka, což je hlavní a už teď vím, že příští rok, hned jak budou na zahrádce jahody, bude tento koláč patřit k nejoblíbenějším receptům, který budu dělat. Pokud tento koláč už letos vyzkoušet nestihnete, tak si na něj vzpomeňte příští rok, protože určitě stojí za vyzkoušení nebo spíš za snězení :-). Jahody se sice dají koupit i v zimě, ale asi to nebude to pravé ořechové, tak ať pak nejste zklamaní. Lahodný vanilkový krém s jahodami se skvěle doplňují a je lehký, takže hravě zvládnete sníst i další kousek :-).
Rada: místo zahradních jahod můžete použít maliny, borůvky, lesní jahody nebo ostružiny. Já sama se těším, až některou z těchto variant ovoce vyzkouším.
Pokud máte formičky na tartaletky, tak budete potřebovat 4 o průměru 10 cm, jinak jednu koláčovou formu. Piškot bude mít výšku asi 1-1,5 cm.
Na těsto budete potřebovat:
- 2 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- špetka soli
- 50 g hladké mouky
- 50 g škrobové moučky
- máslo na vytření a mouku na vysypání formy/formiček
Na krém:
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 350 ml mléka
- 150 g smetany ke šlehání
- 80 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
Na dokončení:
- čerstvé jahody
- 2 lžíce mandlových lupínků
- moučkový cukr na poprášení
Postup:
- Vejce na přípravu těsta rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky za pomocí robotu nebo ručního mixéru utřete do pěny s krupicovým a vanilkovým cukrem. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte se škrobovou moučkou a současně se sněhem z bílků zapracujte do žloutkové pěny.
- Formu/formičky vytřete máslem, vysypte moukou a nalijte do formy. Povrch těsta uhlaďte. Pečte ve spodní části trouby předehřáté na 200° C přibližně 18 minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout a pak koláč vyklopte na mřížku. Po vychladnutí vraťte korpus zpět do formy, aby vám v ní dobře držel krém.
- Žloutky smíchejte s pudinkovým práškem a se 100 ml mléka. Zbývající mléko smíchejte se smetanou, krupicovým a vanilkovým cukrem a přiveďte k varu. Za stálého míchání přilijte žloutky rozmíchané s pudinkovým práškem, krátce do zhoustnutí povařte, odstavte a krém přelijte do mísy. Na povrch krému položte potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup, a mísu dejte na 30 minut do chladničky. Vychlazený krém důkladně prošlehejte ručním šlehačem, až se vám utvoří krásně hladký nadýchaný krém.
- Jahody opláchněte, nechte důkladně okapat a odstraňte zelené části od stopek. Mandlové lupínky smíchejte s trochou moučkového cukru a opražte na suché pánvi mírně dozlatova.
- Vychladlý koláč potřete vanilkovým krémem. Do krému naskládejte jahody. Pokud jich máte dost, tak celé, špičkou nahoru, pokud ne, tak kombinujte celé s krájenými, podle vaší fantazie. Povrch posypte opraženými mandlovými lupínky a pocukrujte, kdo nechce už víc přislazovat, nemusí.
- Hotový koláč dejte vychladit, nejlépe do druhého dne. Krém víc ztuhne, bue se líp krájet i líp chutnat.