Recepty

Pistáciový chlebíček s jogurtovou polevou

Tohle je další recept, ke kterému se budu vracet. Hledala jsem pistáciové brownies a narazila jsem na tento chlebíček a když jsem si přečetla ingredience, které v něm jsou, tak mě hned zaujal. Netrvalo dlouho a pustila jsem se do pečení. Opět musím říct, že výsledek byl víc než výborný. Dobře vypadá mramorování a ještě líp chutná. Tím, že je tam polovina másla a víc, než kelímek smetany, tak ani nemusím říkat, že suchý tento chlebíček rozhodně není. Náročný na přípravu taky ne, jen je tam pistáciová pasta, kterou každý doma nemá, ale je možný použít pistáciový pudink. Nemám to vyzkoušený, ale když použijete od Dr. Oetkera v lesklém obalu, chuťově jsou výraznější a lepší, tak bude výsledek stejný.

Na chlebíček budete potřebovat:

 

Celý článek

Pomerančovo-čokoládový dort

To, že jsem se pustila do tohoto dortu byla náhoda. Recept na něj jsem totiž dostala s tím, že je výborný a jestli ho nechci vyzkoušet. Jen mi to poněkud trvalo, než jsem se do něj pustila. V plánu byl dřív, ale onemocněla jsem a pak přišlo na řadu pečení dortu, takže recept musel počkat. Je trochu jiný, není v něm mouka, máslo, ale přesto byl hodně vlhký a opravdu moc dobrý. Pomerančový byl teda hodně, takže pokud tomuto ovoci moc neholdujete, tak to pro vás nebude asi zrovna ta správná chuť. Já jsem z něj byla nadšená a všem komu jsem ho nabídla, tak chutnal, teda kromě manžela. Připomínalo mu to kandované ovoce, který nemusí. O hodně přišel :-). Na povrchu dortu jsou vidět drobné hrudky, ale není to tím, že bych měla tak hrbatou polevu, ale použila jsem 70% čokoládu, ale ne čistou, byla s oříšky. Poleva není klasická, ale je to čokoládová ganache. Dělat ji nemusíte, můžete dort jen pocukrovat, ale takhle je vyladěn do perfektna.

Celý článek

Koláč s jahodami a vanilkovým krémem

Protože ještě teď na konci září sbíráme na zahrádce jahody, hledala jsem co dobrého a sladkého, kde by byly jahody, upéct. Knih a časopisů o vaření a pečení mám spousty, tak inspirací bylo dost, jen si vybrat ten správný recept, který by mě zaujal. Přitom listování, jsem objevila tento koláč, vlastně to byly tartaletky, ale protože na ně nemám formičky, zvolila jsem místo několika malých, jeden velký. Koláč byl mňamka, což je hlavní a už teď vím, že příští rok, hned jak budou na zahrádce jahody, bude tento koláč patřit k nejoblíbenějším receptům, který budu dělat. Pokud tento koláč už letos vyzkoušet nestihnete, tak si na něj vzpomeňte příští rok, protože určitě stojí za vyzkoušení nebo spíš za snězení :-). Jahody se sice dají koupit i v zimě, ale asi to nebude to pravé ořechové, tak ať pak nejste zklamaní. Lahodný vanilkový krém s jahodami se skvěle doplňují a je lehký, takže hravě zvládnete sníst i další kousek :-).

Rada: místo zahradních jahod můžete použít maliny, borůvky, lesní jahody nebo ostružiny. Já sama se těším, až některou z těchto variant ovoce vyzkouším.

Pokud máte formičky na tartaletky, tak budete potřebovat 4 o průměru 10 cm, jinak jednu koláčovou formu. Piškot bude mít výšku asi 1-1,5 cm. 

Na těsto budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g škrobové moučky
  • máslo na vytření a mouku na vysypání formy/formiček

Na krém:

  • 2 žloutky
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 350 ml mléka
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
Na dokončení:
 
  • čerstvé jahody
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • moučkový cukr na poprášení
Postup:
 
  1. Vejce na přípravu těsta rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky za pomocí robotu nebo ručního mixéru utřete do pěny s krupicovým a vanilkovým cukrem. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte se škrobovou moučkou a současně se sněhem z bílků zapracujte do žloutkové pěny.
  2. Formu/formičky vytřete máslem, vysypte moukou a nalijte do formy. Povrch těsta uhlaďte. Pečte ve spodní části trouby předehřáté na 200° C přibližně 18 minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout a pak koláč vyklopte na mřížku. Po vychladnutí vraťte korpus zpět do formy, aby vám v ní dobře držel krém.
  3. Žloutky smíchejte s pudinkovým práškem a se 100 ml mléka. Zbývající mléko smíchejte se smetanou, krupicovým a vanilkovým cukrem a přiveďte k varu. Za stálého míchání přilijte žloutky rozmíchané s pudinkovým práškem, krátce do zhoustnutí povařte, odstavte a krém přelijte do mísy. Na povrch krému položte potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup, a mísu dejte na 30 minut do chladničky. Vychlazený krém důkladně prošlehejte ručním šlehačem, až se vám utvoří krásně hladký nadýchaný krém.
  4. Jahody opláchněte, nechte důkladně okapat a odstraňte zelené části od stopek. Mandlové lupínky smíchejte s trochou moučkového cukru a opražte na suché pánvi mírně dozlatova.
  5. Vychladlý koláč  potřete vanilkovým krémem. Do krému naskládejte jahody. Pokud jich máte dost, tak celé, špičkou nahoru, pokud ne, tak kombinujte celé s krájenými, podle vaší fantazie. Povrch posypte opraženými mandlovými lupínky a pocukrujte, kdo nechce už víc přislazovat, nemusí.
  6. Hotový koláč dejte vychladit, nejlépe do druhého dne. Krém víc ztuhne, bue se líp krájet i líp chutnat. 

 

Celý článek

Citronový chlebíček s mákem

Jednoduchý recept ze surovin, které máte doma. Mák v těstě příjemně křupe, chutě se dokonale prolínají  a prolévání sirupem zaručí, že chlebíček zůstane vláčný. Vypadá celkem obyčejně, ale je neobyčejně dobrý :-)! Vyzkoušejte, budete mile překvapeni...

Budete potřebovat:

  • 200 g cukru krystal
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 ml olivového oleje + na vymazání formy
  • šťáva a kůra ze 2 citronů
  • 300g hladké mouky
  • 2 lžíce máku
  • 1 sáček  (12g) prášku do pečiva
  • špetka soli

Sirup na potření:

  • šťáva z 1 citronu
  • 50g cukru krystal

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 180 ° C. Formu lehce vymažte olejem a vyložte pečícím papírem. Do mísy nasypte cukr, sůl a vejce. Šlehejte do hustého krému, trvá to asi 4 minuty. Potom smíchejte mléko, olej, citronovou kůru a šťávu. Mléko přidáním citronové šťávy lehce zhrudkovatí, ale v těstě se pak opět rozmíchá, tak se nemusíte bát. Směs pomalu přilévejte k našlehaným vejcím a míchejte. Stěrkou opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem. Nemíchejte příliš, abyste nevyhnali vzduch z těsta, chlebíček by pak nebyl tak nadýchaný.
  2. Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 55 minut. Zatímco se chlebíček peče, svařte si v kastrolku citronovou šťávu s cukrem na sirup. Ihned po vyndání z trouby chlebíček potírejte sirupem tak dlouho, dokud ho všechen nespotřebujete. Před vyklopením z formy nechte chlebíček 5 minut odpočinout.
Celý článek

Jahodový crumble

Crumble je vynikající ovocný dezert. Původem je z Británie a dělá se z různých druhů ovoce. Z rebarbory, jahod, švestek, jablek, borůvek, ostružin a podobá se ovocnému koláči, ale nemá těsto, jen drobenku. Jak tak různě sleduji recepty, několikrát jsem na crumble narazila v časopisech a bylo jasný, že ho musím vyzkoušet. Nedávno jsem se dívala jak ho připravovala Dita P. a po jejím lákavém popisu, kdy crumble voněl i přes televizi :-), jsem neodolala a pustila se do něj. Dita P. pekla rebarborový s jahodami, já jsem pekla čistě jahodový a na ten sem přidávám další recept.

Budete potřebovat:

 

Celý článek

Řecký pomerančový koláč

Tohle je tradiční řecký koláč Portokalopitu, který nabízí v brněnské kavárně Cosmopolis podle majitele - Filipa Georgiu více na moje gurmánské zážitky. Dezert je kombinací čerstvé pomerančové šťávy a kůry a podává se s řeckým jogurtem. Je šťavnatý a voňavý. Jestli je tento recept stejný jako od majitele to nevím, ale každopádně je skvělý! Podle množství cukru v receptu se vám asi bude zdát, že je příliš sladký, ale není, navíc s řeckým jogurtem je krásně svěží.

Na těsto budete potřebovat:

  • 6 bílků
  • 6 žloutků
  • cukr krupice na těsto + na sirup 350 g + 120 g 
  • 100 g cukru krupice
  • 20 ml pomerančévého likéru
  • 100 g mandlí
  • 200 g másla
  • 160 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 3 pomeranče
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
Postup:
 
Pomeranče dobře omyjte a osušte a z jednoho nastrouhejte kůru. Ze všech pomerančů vymačkejte šťávu. Odměřte si 125 ml a zbytek dejte stranou. Polovinu mandlí umelte, druhou polovinu nahrubo nasekejte a opražte. 
Změklé máslo utřete se žloutky, kůrou a polovinou dávky cukru (ze 120 g) do pěny.
Z bílků, soli a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh. Mouku prosejte, smíchejte s krupicí, mletými mandlemi a práškem do pečiva. Do máslové pěny vmíchejte pomerančovou šťávu, sypkou směs a sníh. Těsto rozetřete na pečícím papírem vyložený plech nebo dortovou otvírací formu a upečte v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova. Nechte vychladnout.
Z odložené pomerančové šťávy odměřte 60 ml, dolijte vodou do 125 ml a rozpusťte v ní 350 g cukru. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 5 minut. Během vaření přilijte likér.
Polevu rozetřete na koláč, posypte opraženými mandlemi, nechte zaschnout a můžete podávat :-). 
A nezapomeňte si k tomuto koláči přikoupit řecký jogurt, je to fakt nezbytnost :-)! Uvidíte sami jak to s ním chutná, na šlehačku pro změnu zapomeňte.
 
 
 

 

Celý článek

Krupicový páj s černým rybízem

Tento koláč jsem pekla, když nám uzrál na zahrádce černý rybíz a přemýšlela jsem co bych z něj mohla dobrýho a sladkýho, kromě bublaniny nebo koláče s drobenkou, upéct. Tak jsem vyzkoušela tenhle krupicový páj. Sladký na mě teda byl dost, hlavně náplň, kde je 250 g cukru, tak doporučuju ubrat. Dala bych příště jen 180 g, ale záleží na vás jak moc máte sladké rádi...

Na tento koláč budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 100 g másla
  • 10 ml studené vody
  • špetka soli
Na krém:
 
  • 150 g mouky krupice (nebo dětské krupičky)
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 vejce
Na náplň:
 
  • 250 g cukru krupice
  • 300 g černého rybízu
Koláčová forma o průměru 28 cm
 
Postup:
 
Smíchejte mouku, máslo, nakrájené na kostičky, cukr a špetku soli. Postupně přidejte 3 lžíce ledové vody a zadělejte těsto. Nechte ho asi hodinu odpočinout v lednici, zabalené ve fólii.
V hrnci svařte černý rybíz se 130 g cukru krupice. Mléko s vanilkovým luskem přiveďte kvaru a vsypte mouku, zavařte do zhoustnutí. Vyjměte vanilkový lusk a nakonec bez vaření vmíchejte žloutky.
Bílky vyšlehejte se zbývajícími 120 g cukru krupice, opatrně vmíchejte do krupicové kaše.
Těsto z lednice vyválejte a vyložte koláčovou formu. Na těsto rozetřete svařený černý rybíz a završte krémem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
 

 

Celý článek