Recepty

Honzovy kynuté buchty s olejem

Honzovy buchty jsem pekla poprvý. Ne proto, že by mi nechutnaly nebo, že by se mně do nich nechtělo, ale spíš mě víc lákaly ty menší svatební nebo jiný koláče, než "obyčejný Honzovky" . V ledničce tvaroh, tak co s ním, koláče nebo bábovka? Koláče bývají častěji, bábovka taky, ale na klasiku jsem měla přece jen větší chuť, tak jsem si řekla, že pro změnu upeču úplnou klasiku, a to právě Honzovy buchty :-). Nejlepší jsou první den a ještě teplý, jak v pohádce o Honzovy :-). Výborný druhý den a třetí pokud zbyde, tak zrovna tak. Tím že je v nich olej, tak nejsou vůbec suchý a díky tomu vydrží pěkně vlhký a vláčný i tři dny. Myslím, že by se tento recept dal použít i právě na ty malý svatební. Zkusím je někdy příště vyzkoušet a dám vědět, jestli jsou stejně tak dobrý jako ty velký.. Tentokrát se ale pustíme do těch velkých. Je to výhoda, jsou rychlý a hlavně jak už jsem se zmínila, výborný. Tak jdeme na to :-). 

Pozn. než jsem sem tento recept vložila, stihla jsem je upéct ještě jednou, ale znovu velké, protože se tak osvědčily.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka kvasnic
  • 100 ml oleje 
  • 1 vajíčko
  • 100 g cukru moučka
Na náplň - tvaroh, mák, povidla nebo marmeláda. 
Tvarohová náplň: tvaroh (ne ve vaničce), cukr podle chuti, vanilkový cukr, 1 lžička vanilkového extraktu, trochu rumu.
 
Postup:
  • Nejdříve si udělejte kvásek. Rozmíchejte si kvasnice s trochou cukru a mléka a nechte vykynout.
  • Mezitím si nachystejte do mísy mouku, špetku soli, zbývající cukr, vlažné mléko, vajíčko a vlijte vykynutý kvásek.
  • Zpracujte hladké, nelepivé těsto a dejte k teplu asi hodinu vykynout.
  • Poté lžící vyhazujte těsto (aby byly zhruba stejný, odvážila jsem každý kousek na 6,5 dkg).
  • Skládejte na vymazaný plech těsně vedle sebe a promazávejte rozpuštěným máslem.
  • Dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C 20 minut viz obrázek.
Z tohoto množství, pokud budete těsto odvažovat jako já, uděláte 19 buchet.
 

 

Celý článek

Makovo citronové bábovičky

Po delší době jsem zas jednou chtěla upéct něco obyčejnějšího, ale hlavně dobrýho. Jenže to se ale zjistí až po upečení.  I když každý recept co mě zaujme důkladně pročítám až si řeknu hmm, to by mohlo být dobrý, tak výsledek někdy nesplňuje moje očekávání. V tomto případě mě výsledek nezklamal. No bodejť, když je v receptu máslo + smetana + mascarpone, takže vlastně zas tak obyčejný ty bábovičky nejsou, ale zase jsou pěkně vláčný a makový tak akorát.

Na těsto budete potřebovat:

  • 110 g změklého másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
  • 120 g mascarpone
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžíce mletého máku
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1,5 lžíce nastrouhané citrónové kůry
  • 200 g polohrubé mouky
  • 0,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
 

Postup:

Máslo ušlehejte s cukrem. Poté vmíchejte vejce, smetanu, mascarpone, vanilkový extrakt, mák a citrónovou šťávu s kůrou. Po částech zapracujte mouku prosetou s kypřícím práškem a solí. Těsto důkladně míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Formu na bábovičky vymažte tukem a vysypte moukou, naplňte těstem asi do 3/4 (použila jsem teflonové). Formou několikrát klepněte o stůl (mimochodem, to já zapomněla :-(, příště musím napravit), aby se odstranily případné vzduchové bubliny v těstě. 

Pečte v předehřáté troubě (horkovzdušná na 170 °C) asi 25 minut. Po upečení nechte minibábovky zchladnout a poté je vyklopte z formy.

 
 

 

Celý článek

Karlovarské koláče

Dostala jsem chuť na něco sladkýho, tak jsem hledala mezi recepty něco, co bude rychlý, dobrý a na co budu mít ingredience, když mě to popadlo tak náhle :-). Natrefila jsem na tenhle recept z roku 2012. Docela obyčejné buchty, ale se sněhovou čepicí nahoře ozvláštněné a ve výsledné chuti křehounké. Dělala jsem je z poloviční dávky, abych tu chuť zahnala co nejdřív :-), ale o to dřív byly fuč! Když se kouknete na to co je potřeba, tak si asi řeknete, že běžně doma nemáte přepuštěné máslo (nebo-li Ghí) a mandle, ale nebojte, pokud si na tyto buchty nenakoupíte dopředu, můžete v klidu použít běžné máslo a místo mandlí strouhané ořechy.

Budete potřebovat:

  • 140 g přepuštěného másla
  • 120 g čerstvého másla
  • 9 vajec
  • 8 lžic smetany ke šlehání 33 %
  • 30 g droždí
  • trocha cukru moučka 
  • 500 g polohrubá mouka
  • 1/2 lžičky soli
  • marmeláda jakou máte rádi
  • cukr krupice
  • 50 g mandlí nastrouhaných
Postup:
 
Důkladně utřete přepuštěné a čerstvé máslo. Přidejte žloutky, smetanu, droždí, trochu moučkového cukru a mouku. Z přisad zadělejte těsto,  já jsem koláče dělala z poloviční dávky, mírně je osolte a nechte 15 minut odpočinout. Poté na plech vyložený pečícím papírem z těsta udělejte 26 stejných kulatých hromádek, spíš koulí, které nahoře rozevřete nožem a do každé dejte lžičku marmelády. Hromádky prsty opět uzavřete. Úplně uzavřít jako klasické buchty nejdou, tak jen stiskněte k sobě, obložte tuhým sněhem ušlehaným z bílků, posypte krupicovým cukrem a nastrouhanými mandlemi. V předehřáté troubě koláče upečte dorůžova a nakonec posypte moučkovým cukrem. 
 
 
Celý článek

Svatební koláčky

Tyhle svatební koláčky se téměř rozpadají jak jsou křehké. Jsou trošku pracnější, ale za tu vynikající chuť ta trocha námahy určitě stojí! Ty menší jsou úplně nejlepší, ale čím menší, tím víc jich bude a tím budou pracnější. Ale abych vás neodradila hned zkraje, zas taková hrůza to taky není, nebojte. Zvládne je určitě každý. Náplň dělám nejraději tvarohovou, ale můžete udělat makovou, ořechovou nebo povidlovou, podle toho co máte nejradši a nebo třeba všechny :-). Ale až je jednou ochutnáte, budete je chtít dělat znovu. Důležitý je nešetřit máslem, rumem a cukrem. Takže jdeme na recept.

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrué mouky
  • 300 g másla
  • 60 g cukru
  • 37,5 g droždí
  • 3 žloutky
  • 10 lžic mléka
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • citronová kůra z 1 citronu
  • sůl
Na dokončení:
 
  • náplně (tvarohová, jablečná, povidlová, maková, ořechová)
  • máslo na potírání plechu a koláčků
  • rum na potírání koláčků
  • cukr a vanilkový cukr na obalování 
Postup:
 
Na vál si nachystejte obě mouky a cukr. Udělejte do nich důlek a do něj dejte žloutky a citronovou kůru. Přidejte špetku soli. Do mouky nakrájejte změklé máslo a do důlku ke žloutkům přidejte vykynutý kvásek z vlažného mléka a kvasnic. Vše důkladně zpracujte, až budete mít hladké těsto. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu mouky, těsto ale bude mírně lepivé. Po vypracování uložte těsto do lednice, aby moc rychle nekynulo. Koláčky z tohoto těsta, se připravují hned, než jak je to u klasických kynutých buchet, to je ta rychlejší část :-). 
Z těsta ukrojte vždy kousek těsta a vraťte do lednice. Těsto vyválejte na tenký plát a rádýlkem rozkrájejte na malé čtverečky nebo takové jak velké koláčky chcete mít. Poté na každý čtvereček naneste malou lžičkou nebo cukrářským sáčkem tvaroh nebo jinou náplň. Koláčky zadělejte a v ruce vytvarujte do kuličky. Naskládejte na plech vymazaný máslem, těsně vedle sebe. Před pečením potřete máslem i samotné koláčky a dejte péct na 180° až 220° C. Troubu kontrolujte a pečte dozlatova, trvá to asi 20 minut.
Po upečení koláčky potřete máslem smíchaným s rumem a na chvilku je přikryjte utěrkou. Máslo se tak hezky vsákne a koláčky budou vláčnější. Nechejte je před obalováním zchladnout, aby se na nich cukr nerozpustil. Po vychladnutí koláčky od sebe oddělte a obalujte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem. A máte hotovo, teď už jen ochutnat :-).
 
 

 

 

 

 

Celý článek

Tvarohoví šneci z kynutého těsta s rozinkami

Tvarohoví šneci je osvědčená dobrá "buchta". Kromě toho, že nějakou chvilku trvá, než těsto vykyne, tak pak už to jde rychle. Rozválet, potřít, smotat, nakrájet, ještě chvilku nechat kynout a dát péct. Hotovo!

Na šneky budete potřebovat:

  • 600 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 240 ml mléka
  • 75 g másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 3  vajíčka
Náplň:
 
  • 500 g tvarohu
  • 6 lžic zakysané smetany
  • 8 lžic krupicového cukru
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 1 citron
  • 2/3 šálku rozinek
Postup:
 
  1. Ohřejte mléko, přidejte cukr, čerstvé droždí a rozmíchejte. Nechte vykynout kvásek.
  2. V míse smíchejte mouku se změklým máslem, přidejte vajíčka, kvásek a zpracujte hladké těsto, které nechte kynout na teplém místě cca 1 hodinu.
  3. Tvaroh, zakysanou smetanu, krupicový cukr, vajíčka a vanilkový extrakt utřete v misce do hladkého krému, přidejte nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu a znovu promíchejte.
  4. Rozinky zalejte horkou vodou a nechte je půl hodiny odstát.
  5. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní desce do velkého obdélníku, potřete tvarohovou náplní, posypte rozinkami a srolujte. Krájejte na kolečka silná 1 cm.
  6. Připravte si plech na pečení, vyložte jej pečícím papírem a skládejte na něj kolečka. Zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě cca 15 minut kynout. 
  7. Pečte v předem vyhřáté troubě na 190 ° C cca 30 minut. Upečené posypte moučkovým cukrem. 
 
 

 

 

 

Celý článek

Šlehačkové koblihy

Několikrát ověřené a nejlepší koblížky jsou pro mě ty babiččiny viz Babiččiny jemné koblížky. Je to recept hodně starý a většinou fungoval a koloval jeden jediný. Teď ale na jedny koblihy existuje spousta různých receptů, a protože ráda zkouším nové věci a nové chutě, tak jsem vyzkoušela i tyhle šlehačkové. Určitě nebudou poslední :-). Už teď mám v plánu upéct další novinku a myslím, že to bude asi dřív, než za rok na Masopust :-).

A i když nedám dopustit na ty od babičky, tak i tyhle jsou hodně dobré, nadýchané a zvládne je každý.

 

 

 

Celý článek

Tvarohový frgál

 

 

Valašské frgály mám moc ráda a když je někde prodávají, tak většinou neodolám a musím si nějaký koupit. Mezi mé nejoblíbenější patří hruškový a tvarohový, a pak borůvkový a makový. Já jsem se nedávno pustila do toho tvarohového, na který sem přidávám recept, abyste si ho mohli taky vyzkoušet. Ten úplně pravý recept na valašský frgál se asi těžko dozvíme, ale musím říct, že tenhle se mu hodně podobá. 

Celý článek

Svatební koláčky II. (bez kynutí)

Těsto:

  • 600 g hladké mouky 
  • 350 g másla (změklé)
  • 100 ml oleje 
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 ml mléka
  • 3 žloutky 
  • 1 kostka droždí
  • sůl (špetka)
Postup:
 
Propracujeme ve vláčné a nelepivé těsto a ihned děláme malé koláčky. Vždy odebereme kus těsta a zbytek dáme do lednice, aby se zpomalilo kynutí. Těsto vyvalujeme a malou kulatou formičkou vykrajujeme koláčky, na které nanášímem náplň -tvarohovou, ořechovou, povidlovou nebo makovou. Zabalíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a dáme péct. 
 
Celý článek

Svatební koláčky I.

Na kvásek potřebujete: 

  • 1/4 l mléka
  • 8 dkg kvasnic
  • lžíce cukru 
Na kvásek používám nádobku MIX FIX z Tupperware nebo si ho můžete tak jak jste zvyklí.
 
Na těsto:
  • 500 dkg hladké mouky
  • 10 dkg krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1,5 dcl oleje
  • 2 žloutky
Postup:
 
Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, olej, žloutky a kvásek. Vypracujte na hladké lesklé těsto, které se nelepí na stěny mísy a dejte k teplu vykynout. Po vykynutí vyhazujte lžící menší množství těsta nebo podle toho jak velké koláčky chcete mít. Vytvarujte rukou a naneste tvarohovou náplň. Zabalte a prstem vytlačte dolík, do kterého dejte povidlí a posypte drobenkou. 

 
Celý článek