Honzovy buchty jsem pekla poprvý. Ne proto, že by mi nechutnaly nebo, že by se mně do nich nechtělo, ale spíš mě víc lákaly ty menší svatební nebo jiný koláče, než "obyčejný Honzovky" . V ledničce tvaroh, tak co s ním, koláče nebo bábovka? Koláče bývají častěji, bábovka taky, ale na klasiku jsem měla přece jen větší chuť, tak jsem si řekla, že pro změnu upeču úplnou klasiku, a to právě Honzovy buchty :-). Nejlepší jsou první den a ještě teplý, jak v pohádce o Honzovy :-). Výborný druhý den a třetí pokud zbyde, tak zrovna tak. Tím že je v nich olej, tak nejsou vůbec suchý a díky tomu vydrží pěkně vlhký a vláčný i tři dny. Myslím, že by se tento recept dal použít i právě na ty malý svatební. Zkusím je někdy příště vyzkoušet a dám vědět, jestli jsou stejně tak dobrý jako ty velký.. Tentokrát se ale pustíme do těch velkých. Je to výhoda, jsou rychlý a hlavně jak už jsem se zmínila, výborný. Tak jdeme na to :-).
Pozn. než jsem sem tento recept vložila, stihla jsem je upéct ještě jednou, ale znovu velké, protože se tak osvědčily.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 kostka kvasnic
- 100 ml oleje
- 1 vajíčko
- 100 g cukru moučka
- Nejdříve si udělejte kvásek. Rozmíchejte si kvasnice s trochou cukru a mléka a nechte vykynout.
- Mezitím si nachystejte do mísy mouku, špetku soli, zbývající cukr, vlažné mléko, vajíčko a vlijte vykynutý kvásek.
- Zpracujte hladké, nelepivé těsto a dejte k teplu asi hodinu vykynout.
- Poté lžící vyhazujte těsto (aby byly zhruba stejný, odvážila jsem každý kousek na 6,5 dkg).
- Skládejte na vymazaný plech těsně vedle sebe a promazávejte rozpuštěným máslem.
- Dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C 20 minut viz obrázek.