"Hummingbird cake" si vysloužil jméno díky sladké a šťavnaté chuti, která připomíná nektar, jímž se živí kolibříci. Původní recept pochází zřejmě z Karibiku z konce 60. let minulého století, pak putoval z Jamajky do USA, kde se rychle proslavil. Pokud možno, tak nenahrazujte pekanové ořechy jinými, dávají totiž dortu nezaměnitelnou chuť a vůni, která je pro dort charakteristická.
Nemusíte dělat dort takhle velký, poschoďový jako jsem jej dělala já, úplně postačí spodní část korpusu a vrch potřít krémem (příště tak budu péct taky) :-). Pak nebudete potřebovat takové množství pekanů a dalších přísad.
V tomto dortu jsou banány, které já osobně nemám ráda, a to v jakékoliv podobě. Stačí mi tak jeden dva čerstvé banány za rok, to ještě dám :-). Dort jsem ale samozřejmě ochutnala a musím říct, že banány s ostaními přísadami nebyly tak výrazné (a že jich tam je!):-) a v kombinaci s krémem byl dort krásně svěží a celkově byla jeho chuť opravdu dobrá a zajímavá.
Na korpus budete potřebovat:
- 520 g hladké mouky
- 600 g banánů
- 200 g pekanových ořechů
- 338 g ananasového kompotu bez nálevu
- 60 g kokosu
- 5 vajec
- 270 ml řepkového oleje
- 570 g krystalového cukru
- 9 g jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 lžičky skořice
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- máslo na vymazání formy
Krém:
- 800 g krémového sýra (Gervais, Buko)
- 150 g moučkového cukru
- z 1/2 citronu šťáva
Rozevírací dortová forma průměr 20 cm.
Postup:
- Troubu předehřejte na 180° C, rozevírací dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Pekany nasypte na plech vyložený pečícím papírem a pečte je, dokud se nerozvoní, trvá to asi 8 minut. Nechte je vychladnout a pak nasekejte nahrubo.
- Ananas nasekejte na menší kousky, banány rozmačkejte vidličkou v hlubokém talíři nebo misce. Ve velké míse (pokud budete pracovat s tímto množstvím) smíchejte mouku, kokos, cukr, sodu, sůl a skořici. Přidejte 150 g pekanových ořechů a zamíchejte. v jiné míse vidličkou prošlehejte vejce, přidejte olej, vanilkový extrakt, ananas a banány.
- Suché ingredience rozdělte na tři stejné části a nasypte do jednotlivých misek. Stejně tak rozdělte mokrou směs. Pokud nemáte troubu, do které se vejdou tři formy najednou, je lepší je upéct postupně a těsto smíchat těsně před vložením do trouby.
- Promíchejte první várku suchých a mokrých ingrediencí, nalijte do připravené formy a pečte 40 minut. Stejným způsobem připravte i zbylé korpusy a všechny je nechte zchladnout na mřížce.
- Krémový sýr prošlehejte v míse metlou s cukrem a citronovou šťávou. Vrchní části všech korpusů potřete krémem a sestavte z nich třípatrový dort. Vršek dortu ozdobte zbylými pekany. Před servírováním nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.