Dorty

Dort Kolibřík

"Hummingbird cake" si vysloužil jméno díky sladké a šťavnaté chuti, která připomíná nektar, jímž se živí kolibříci. Původní recept pochází zřejmě z Karibiku z konce 60. let minulého století, pak putoval z Jamajky do USA, kde se rychle proslavil. Pokud možno, tak nenahrazujte pekanové ořechy jinými, dávají totiž dortu nezaměnitelnou chuť a vůni, která je pro dort charakteristická.

Nemusíte dělat dort takhle velký, poschoďový jako jsem jej dělala já, úplně postačí spodní část korpusu a vrch potřít krémem (příště tak budu péct taky) :-). Pak nebudete potřebovat takové množství pekanů a dalších přísad.

V tomto dortu jsou banány, které já osobně nemám ráda, a to v jakékoliv podobě. Stačí mi tak jeden dva čerstvé banány za rok, to ještě dám :-). Dort jsem ale samozřejmě ochutnala a musím říct, že banány s ostaními přísadami nebyly tak výrazné (a že jich tam je!):-) a v kombinaci s krémem byl dort krásně svěží a celkově byla jeho chuť opravdu dobrá a zajímavá.

Na korpus budete potřebovat:

  • 520 g hladké mouky
  • 600 g banánů
  • 200 g pekanových ořechů
  • 338 g ananasového kompotu bez nálevu
  • 60 g kokosu
  • 5 vajec
  • 270 ml řepkového oleje
  • 570 g krystalového cukru
  • 9 g jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky skořice
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • máslo na vymazání formy

Krém:

  • 800 g krémového sýra (Gervais, Buko)
  • 150 g moučkového cukru
  • z 1/2 citronu šťáva

Rozevírací dortová forma průměr 20 cm.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180° C, rozevírací dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Pekany nasypte na plech vyložený pečícím papírem a pečte je, dokud se nerozvoní, trvá to asi 8 minut. Nechte je vychladnout a pak nasekejte nahrubo.
  2. Ananas nasekejte na menší kousky, banány rozmačkejte vidličkou v hlubokém talíři nebo misce. Ve velké míse (pokud budete pracovat s tímto množstvím) smíchejte mouku, kokos, cukr, sodu, sůl a skořici. Přidejte 150 g pekanových ořechů a zamíchejte. v jiné míse vidličkou prošlehejte vejce, přidejte olej, vanilkový extrakt, ananas a banány.
  3. Suché ingredience rozdělte na tři stejné části a nasypte do jednotlivých misek. Stejně tak rozdělte mokrou směs. Pokud nemáte troubu, do které se vejdou tři formy najednou, je lepší je upéct postupně a těsto smíchat těsně před vložením do trouby.
  4. Promíchejte první várku suchých a mokrých ingrediencí, nalijte do připravené formy a pečte 40 minut. Stejným způsobem připravte i zbylé korpusy a všechny je nechte zchladnout na mřížce.
  5. Krémový sýr prošlehejte v míse metlou s cukrem a citronovou šťávou. Vrchní části všech korpusů potřete krémem a sestavte z nich třípatrový dort. Vršek dortu ozdobte zbylými pekany. Před servírováním nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.

Celý článek

Čokoládový dort s mátou

Máta tomuto dortu dodává nezaměnitelnou svěží chuť a vůni a kdo má rád čokoládové dorty a nevadí mu máta, tak mu neodolá :-).

Na korpus budete potřebovat:

  • 250g cukru krupice
  • 3 lžíce nasekaných mátových lístků
  • 125 g změklého másla
  • 2 středně velká vejce
  • 250 g hladké mouky s kypřícím práškem
  • 60 g prosátého kakaa
Na polevu:
 
  • 300 ml double cream (prodává Marks a Spencer) nebo 40% smetany
  • 10 g čerstvé máty + další na ozdobu
  • 200 g nahrubo nasekané tmavé čokolády
Postup:
 
Troubu předehřejte na 180° C. Do misky nebo hmoždíře dejte 1 lžíci cukru, přidejte mátu a roztlučte dohromady, až bude cukr zelený. Rozetřete (vyšlehejte) máslo s mátovým cukrem, přidejte zbývající cukr, postupně přidávejte vejce rozšlehaná s trochou mouky. Směs vmíchejte do zbytku mouky smíchané s kakaovým práškem. Přilijte 125 ml teplé vody. Míchejte, až bude hmota hladká, a pak rozdělte do dvou forem o velikosti 20 cm, vymazaných máslem. Pečte 25 minut. poté nechte zchladnout na mřížce.
 
Poleva:
 
Do hrnce dejte smetanu a rozdrcené listy máty. Pomalu přiveďte k varu, pak odstavte z plotny a nechte alespoň 30 minut prolnout chuť máty do smetany. Krém opět zahřejte a nalijte do větší mísy na nalámané kousky čokolády a jemně míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká lesklá hmota. Nechte 5 - 10 minut chladnout. Jako mezivrstvu naneste pořádné tři lžíce na jeden díl korpusu a přiklopte druhým, zbytkem přelijte dort a polevu naneste i na strany. Nechte polevu zatuhnout. Ozdobte cukrovými lístky máty.
 
Cukrové mátové lístky:
Potřete mátové lístky lehce našlehaným bílkem. Posypte pískovým cukrem a nechte na mřížce nebo pečícím papíru 1 hodinu sušit.
 

 

 

Celý článek

Mandlový dort krále Oscara II.

Tohle je švédský dezert, který se prodává v IKEA a pokud jste ho tam ochutnali, tak vyzkoušejte domácí verzi, je stokrát lepší! Nám se osvědčil a hlavně moc chutnal a z toho důvodu je to dort, ke kterému se budu určitě vracet!

Na těsto budete potřebovat:

  • 5 bílků
  • 180 g krystalového cukru
  • 150 g mletých neloupaných mandlí
Na griliáš:
 
  • 50 g krupicového cukru
  • 20 g loupaných a nahrubo nasekaných mandlí
Na krém:
 
  • 5 žloutků
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 90 g krupicového cukru
  • 150 g másla nakrájeného na malé kostky
Na dokončení:
 
  • opražené plátky mandlí na ozdobu
Postup:
  • Na pečící papír nakreslete 2 kruhy o průmětu 20 cm . Předehřejte troubu na 175° C .
  • Bílky vyšlehejte v čisté míse dotuha, poté posupně přisypávejte cukr a šlehejte, až vznikne pený a lesklý sníh. Přisypte mleté mandle a pomalu je ručně vmíchejte.
  • Těsto pomyslně rozdělte na poloviny a rovnoměrně je rozdělte dovnitř kruhů na pečícím papíru. Pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou. Pozor ale, aby se pláty nepřipálily. Vytáhněte z trouby a nechte na plechu částečně vychladnout. Poté opatrně odstraňte papír.
  • Na griliáš nasypte cukr do hrnce se silným dnem, přilijte trochu vody a nechte pomalu rozpouštět, nemíchejte! Až bude cukr rozpuštěný a zezlátne, nasypte do něj mandle a čekejte, až zezlátnou. Nevzdalujte se od hrnce, směs se snadno připálí. Horkou směs vlijte na plech vyložený pečícím papírem a nechte vychladnout a ztuhnout. Pak ji rozdrťte na malé kousky.
  • Na krém prošlehejte v hrnci žloutky, smetanu a cukr. Pomalu zahřívejte (nejlépe ve vodní lázni) a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily. Míchejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne asi jako pudink. Pozor, krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí! Odstavte a nechte zchladnout. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte krém. Dejte do lednice vychladit hlídejte jej ale, aby zcela neztuhl!).  
  • Jeden plát těsta potřete asi třetinou krému a posyte griliášem, na něj položte druhý plát a položte druhý plát a potřete zbylým krémem shora i ze stran. Dejte do lednice ztuhnout a poté krém uhlaďte lehce nahřátým nožem (stačí namočit do horké vody a poté osušit). Nakonec posypte plátky mandlí a máte hotovo.
 
Rozetřéné pláty těsta
Griliáš
Upečené pláty
Vyšlehané žloutky v páře na krém
 
A výsledek
 
Celý článek

Mrkvový dort

Nejde o žádný módní hit posledních let, mrkev se jako sladidlo používala už od středověku, byla totiž o dost lacinější než cukr. Popularita sladkých koláčů z této zeleniny se obnovila během 2. světové války ve Velké Británii, začátkem 60. let minulého století se pak mrkvový dort začal objevovat v kavárnách a restauracích v USA.

Receptů na mrkvový dort je několik. Mě zaujal tenhle z Gurmetu a tak jsem ho vyzkoušela a musím říct, že je fakt vynikající! Zmizel jak pára nad hrncem, a to doslova :-)! V plánu mám vyzkoušet i jiný recept, ale to až později. Mezitím musím upéct i něco jiného pro změnu, ale k tomuto receptu se určitě vrátím! Je prostě MŇAM! 

A teď už co budete potřebovat k přípravě tohoto skvělého dortu.

Na korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky soli
  • 160 ml rostlinného oleje
  • 3 vajíčka
  • 140 g vlašských ořechů
  • 50 g zlatých rozinek
  • 130 g mrkve
Na krém:
 
  • 125 g změklého másla
  • 375 g smetanového sýra Philadelphia, Buko
  • 90 g cukru moučka
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1 lžička citronové šťávy
Zdobení:
 
  • 50 - 70 g vlašských nebo pekanových ořechů
Postup:
  1. Troubu předehřejte na 180° C (horký vzduch na 190° C. Dortovou formu o průměru 18-20 cm vymažte pár kapkami oleje a vyložte pečícím papírem. Očištěnou mrkve nastrouhejte najemno, ořechy potřebné do korpusu nasekejte na menší kousky.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem a roztlučeným kořením do pěny. Vmichejte olej, suché přísady (mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl) a nakonec strouhanou mrkev, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Těsto nalijte do dortové formy.
  3. Pečte 40-50 minut. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.
  4. Z másla, smetanového sýra, cukru, javorového sirupu a citronové šťávy ušlehejte hladký krém. vychladlý dort podélně rozřízněte, natřete třetinou krému, přiklopte a celý potřete zbylým krémem.
  5. Ořechy na ozdobení dortu nasucho opražte na pánvi, nasekejte nahrubo a naaranžujte na dort. Celé dílo uložte před podáváním do lednice. 
 
 
Celý článek

Red Velvet Cake

Na začátek zase jedna zajímavost - svou typickou tmavě červenou barvu dort původě získával díky reakci podmáslí s octem a kakaem. Dříve se totiž kakao zpracovávalo jinak než dnes, obsahovalo více antokyanů, díky nimž těsto zčervenalo. Dnes vzhledem k alkalizačnímu činidlu, které kyselost neutralizuje k barevnému efektu nedochází, proto si musíme pomoci potravinářským barvivem.

Ten kdo tento dort ochutnal, dá mi určitě za pravdu, že jeho chuť je skvělá! A tady je postup, ať si ho můžete upéct taky a hlavně ochutnat :-).

Na korpus budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 226 g změklého másla + na vymazání
  • 500 g cukru krupice
  • 30 g kakaa
  • 4 ks vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 480 ml podmáslí
  • 1 lžička červené gelové barvy
  • 3 lžičky vinného octa
  •  2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli

2x forma o průměru 20 cm

Na krém budete potřebovat:

  • 500 g mascarpone pokojové teploty
  • 500 g sýra Philadelphia nebo žervé, opět okojové teploty
  • 600 ml 40% vychlazené šlehačky
  • 200 g moučkového cukru (dávala jsem pouze 120g a bylo to akorát)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
Celý článek