Recepty

Křehký jablečný závin

Těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 50g másla
  • 2 vejce 
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 2 lžíce octa
  • sůl

Náplň:

  • 400 g jablek bez jádřinců, se slupkou
  • 100 g másla (z toho 20 g na potření)
  • 4 hrsti strouhanky
  • 2 hrsti rozinek
  • 2 hrsti sekaných vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • krupicový cukr podle chuti
  • skořice
  • 1 citrón
  • 50 ml mléka na potření

Postup:

Jablka nakrájíme na tenké plátky, zakapeme šťávou z citronu a smícháme s najemno nasekanými ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, skořicí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Strouhanku opražíme na 80 g másla a dáme vychladnout. Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které se nelepí. Rozdělíme je na půl a vyválíme na tenký plát, který posypeme opraženou strouhankou. Na ni dáme na střed plátu, předem ochucená jablka. Zavineme, kraje zahneme (utěsníme) a přeneseme na plech. Obě nohavice potřeme rozpuštěným zbylým máslem a mlékem a dáme péct do vyhřáté trouby 40 minut na 160-170° C dozlatova. Nejlíp chutná druhý den, ale u nás ho moc do druhého dne nevydrží :-). Recept je od Kluků v akci a je fakt křehký, chutná výborně a hotový je během chvilky. Určitě stojí za to jej vyzkoušet. 

 

Celý článek

Jablečný závin kynutý

Těsto:

  • 110 g tuku (Hera, máslo)
  • 30 g cukru, 3/8 l mléka
  • 20 g droždí
  • 300 g polohrubé mouky 
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • citronová kůra

Náplň:

Asi 4-5 středních jablek, trochu cukru (dle chuti), koření na jablečný závin, rozinky a ořechy nakrájené na menší kousky.

Postup:

V míse utřeme tuk s moučkovým cukrem, přidáme jedno vejce a jeden žloutek, citronovou kůru, sůl a ještě chvíli mícháme. V malém hrnečku (já používám MixFix od Tupperware) utřeme droždí s malou lžičkou moučkového cukru a necháme vykynout. Vykynutý kvásek nalijeme do mísy k utřenému základu, přidáme prosátou polohrubou mouku a vlažné mléko. Vše promícháme ve vláčné hladké těsto a necháme asi 45 minut u tepla kynout. Mezitím si nakrájíme jablka na kostky, osladíme cukrem, přidáme koření a rukou promícháme, aby se vše rovnoměrně promísilo. Na pomoučený vál dáme vykynuté těsto, vyválíme je na 1 cm silnou placku, rozložíme jablečnou náplň a stočíme. Dáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 30 minut kynout. Vykynutý závin pomažeme máslem a dáme do předem vyhřáté trouby péct.

 

 

 

Celý článek