Jednoduchý vaječný krém s vanilkou, není tak úplně nepečený, ale dala jsem ho sem, protože se spíš jen zapéká a díky tomu se změní v luxusní dezert.
Na 4 dezerty budete potřebovat:
Karamel: 175 g krupicového cukru
Krém:
- 150 ml plnotučného mléka
- 275 ml 30% smetany
- 4 velká vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Postup:
Nejprve si připravte karamel. Cukr dejte do silnostěnného kastrůlku a postavte na střední plamen. Počkejte, až se cukr začne rozpouštět a u okrajů bude tekutý (asi 4-6 minut). Pak kastrůlkem důladně zatřeste a nechte cukr znovu tavit, až ho bude asi čtvrtina rozpuštěná. Začněte míchat vařečkou a cukr vařte dál, až vznikne zlatohnědý karamel s konzistencí a barvou tekutého medu (mělo by to trvat asi 10-15 minut). Poté odstavte a do karamelu vlijte 2 lžíce horké vody, ale opatrně, protože horký roztavený cukr bude prskat a je žhavý! Karamel vraťte na mírný plamen a dohladka ho promíchejte, ale jen krátce. Pak ho vlijte do 4 zapékacích formiček jak vidíte na obrázku dole (používají se např. i na Créme brulée), ale můžete použít i jednu zapékací formu o průměru 13 cm a výšky 7,5 cm.
Příprava krému:
Mléko a smetanu vlijte do kastrolu po karamelu (příjemně ochutí krém) a na mírném plameni tekutinu promíchávejte metlou. kastrol sundejte z plamene. Vejce v hlubší misce a pak k nim za stálého šlehání pomalu vlévejte horké mléko s karamelem. Přidejte vanilkový extrakt a vlijte do formiček na karamel. Postavte je na plech s vyšším okrajem a nalijte do něj tolik vroucí vody, aby sahala přibližně do dvou třetin výšky formiček. Dejte na střední příčku trouby předehřáté na 150°C a pečte přibližně 35 minut (jednu větší formu asi 1 a 1/4 hodiny), až mírně zpevní a konzistencí bude trochu připomínat hutný pudink. Formičky opatrně vyjměte z plechu a nechte na mřížce zcela vychladnout. Pak každou přetáhněte potravinovou fólií a dejte vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Předtím, než krém vyklopíte, objeďte jeho okraje nožem, na formičku přiložte talířek, obraťte dnem vzhůru a silně na ni poklepejte, aby ztuhlý krém vyklouzl a stekl na něj karamel z formy.