Nepečené dezerty

Letní piškotový chlebíček

Co budete potřebovat:

  • 375 g mascarpone
  • 160 ml 30% smetany + 250 ml navíc
  • 2 lžíce přírodního krupicového cukru
  • 18 cukrářských piškotů
  • 250 ml dezertního vína
  • 250 g očištěných a na plátky nakrájených jahod (já jsem dala maliny a borůvky)
  • 300 g čerstvých malin
  • 1 lžíce prosátého moučkového cukru
Postup:
  1. Mascarpone, 160 ml smetany a cukr ušlehejte až se vytvoří měkké špičky. Dejte stranou. Chlebíčkovou formu o rozměrech 13x30 cm vyložte fólií. nechte ji přečnívat přes okraje. Polovinu piškotů namočte do vína a rozložte po dně.
  2. Pokryjte polovinou jahod a malin nebo jiným čerstvým ovocem, potřete polovinou ušlehaného mascarpone (vyšleháním bude nadýchané) a vrstvy zopakujte. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Navrch přetáhněte fólii  a na ni položte něco těžkého, použila jsem konzervy :-), abyste dezert zatížili a on si hezky sedl. Nechte ho nejméně 8 hodin, lépe přes noc, chladit. Vyklopte a podávejte zdobené ušlehanou smetanou nebo přelité jen lehce ušlehanou zbylou smetanou.
Celý článek

Créme caramel

Jednoduchý vaječný krém s vanilkou, není tak úplně nepečený, ale dala jsem ho sem, protože se spíš jen zapéká a díky tomu se změní v luxusní dezert.

Na 4 dezerty budete potřebovat:

Karamel: 175 g krupicového cukru

Krém: 

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 275 ml 30% smetany
  • 4 velká vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Postup: 

Nejprve si připravte karamel. Cukr dejte do silnostěnného kastrůlku a postavte na střední plamen. Počkejte, až se cukr začne rozpouštět a u okrajů bude tekutý (asi 4-6 minut). Pak kastrůlkem důladně zatřeste a nechte cukr znovu tavit, až ho bude asi čtvrtina rozpuštěná. Začněte míchat vařečkou a cukr vařte dál, až vznikne zlatohnědý karamel s konzistencí a barvou tekutého medu (mělo by to trvat asi 10-15 minut). Poté odstavte a do karamelu vlijte 2 lžíce horké vody, ale opatrně, protože horký roztavený cukr bude prskat a je žhavý! Karamel vraťte na mírný plamen a dohladka ho promíchejte, ale jen krátce. Pak ho vlijte do 4 zapékacích formiček jak vidíte na obrázku dole (používají se např. i na Créme brulée), ale můžete použít i jednu zapékací formu o průměru 13 cm a výšky 7,5 cm.

Příprava krému:

Mléko a smetanu vlijte do kastrolu po karamelu (příjemně ochutí krém) a na mírném plameni tekutinu promíchávejte metlou. kastrol sundejte z plamene. Vejce v hlubší misce a pak k nim za stálého šlehání pomalu vlévejte horké mléko s karamelem. Přidejte vanilkový extrakt a vlijte do formiček na karamel. Postavte je na plech s vyšším okrajem a nalijte do něj tolik vroucí vody, aby sahala přibližně do dvou třetin výšky formiček. Dejte na střední příčku trouby předehřáté na 150°C a pečte přibližně 35 minut (jednu větší formu asi 1 a 1/4 hodiny), až mírně zpevní a konzistencí bude trochu připomínat hutný pudink. Formičky opatrně vyjměte z plechu a nechte na mřížce zcela vychladnout. Pak každou přetáhněte potravinovou fólií a dejte vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Předtím, než krém vyklopíte, objeďte jeho okraje nožem, na formičku přiložte talířek, obraťte dnem vzhůru a silně na ni poklepejte, aby ztuhlý krém vyklouzl a stekl na něj karamel z formy. 

 

 

Celý článek