Recepty

Cheesecake se zakysanou smetanou a kávovým likérem

            

Cheesecakes jsou dobré snad úplně všechny. Předpokladem jsou hlavně kvalitní suroviny, pak už je jedno, jestli je čokoládový, s čajem matcha, pistáciový, kokosový nebo ovocný. Já mám problém s jediným, a to je Banánový cheesecake, ale to jen proto, že banán nepatří mezi moje oblíbené ovoce. Tento cheesecake je na způsob tiramisu a chutí se tomuto dezertu nepodobá, ale likér Amaretto lehce zvýrazní jeho jemnou a lahodnou chuť. Pokud likér nemáte, tak se zřejmě nestane nic zásadního, co by výrazně cheesecake změnilo, ale pokud ho máte, dejte ho tam.

Budete potřebovat:

  • 180 g rozdrcených máslových sušenek (např. Be-Be, Club)
  • 85 g rozehřátého másla
  • 450 g krémového sýra (Philadelphia, Gervais)
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kávového likéru Amaretto
  • 2 vejce
  • 180 g zakysané smetany 20%
Na polevu:
 
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 2 lžíce likéru Amaretto
  • 1-2 lžíce moučkového cukru (podle chuti, poleva by neměla být moc sladká, spíš lehce návinná)
  • kakao na posypání
  • strouhaná čokoláda na dokončení (použila jsem Toblerone)
Postup:
 
Rozdrcené nebo rozmixované sušenky smíchejte s rozehřátým máslem na drobenku. Formu o velikosti 23 cm vymažte máslem  a na dno dejte pečící papír. Na něj napěchujte sušenky i na boky a dejte péct do trouby na 180°C 10 minut.
 
 
 

 

Celý článek

Jahodový cheesecake

Letos jsme vysázeli nové jahody včetně stále plodících a tak ty stále plodící stále plodí a já stále vymýšlím a hledám, co z nich dobrého připravit. No a když jsem tak různě procházela recepty, tak jsem narazila na jahodový cheesecake, který jsme ještě něměli, tak to byla jasná volba. Jahody mám ráda, tak jsem předpokládala, že i cheesecake by měl být dobrý, což se potvrdilo! Díky slazenému kondenzovanému mléku je nádherně krémový a přelitý jahodovou omáčkou s citronem, získá svěží chuť, takže omáčku nevynechávejte, ta tam prostě musí být :-)!

Co budete potřebovat:

  • 200 g máslových sušenek 
  • 70 g másla + na vymazání formy
Na krém:
 
  • 500 g jahod 
  • 60 ml citronové šťávy
  • 300 g čerstvého sýry (Philadelphia, Gervais, Lučina, Buko)
  • 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 vejce
Postup:
 
  • Troubu si předehřejte na 150 °C a vložte do ní velký plech z poloviny naplněný teplou vodou, který poslouží jako vodní lázeň při pečení.
  • Sušenky nahrubo rozmixujte se změklým máslem. Dno a boky dortové formy vymažte máslem a na dno rozprostřete sušenkové těsto. Pořádně ho upěchujte např. dnem sklenice a dejte na 15 minut do ledničky.
  • Rozmixujte jahody s citronovou šťávou, dokud nevznikne hladká ovocná omáčka. Pokud je třeba, můžete ji propasírovat. 
  • Smíchejte čerstvý sýr, slazené kondenzované mléko, 250 ml jahodové omáčky a vanilkový extrakt. Přidejte vejce a znovu důkladně promíchejte.
  • Nalijte krém do dortové formy a navrchu ho ozdobte 4-5 lžícemi jahodové omáčky. Špičkou nože z omáčky na povrchu vytvořte mramorování. Zbytek omáčky si dejte do ledničky, použijete ji až při podávání.
  • Dort vložte do vodní lázně, pečte v troubě 50 minut a pak jej nechte ve vypnuté troubě zcela vychladnout.
  • Po vychladnutí dejte do ledničky nejméně na 12 hodin (lépe do druhého dne) a pak ho podávejte se zbylou jahodovou omáčkou.
Pozn.: Použila jsem na změnu sušenky Milka s čokoládou a oříšky, které se dají běžně koupit v Tescu a bylo to s nimi o hodně lepší, než s těmi máslovými. Formu jsem použila o průměru 20 cm proto je vyšší vrstva krému, tak pokud chcete mít cheesecake nižší, raděj použijte formu o něco větší.
 
 
Celý článek

Tropický kokosový cheesecake

Tento lehký a lahodný cheesecake je výborný letní dezert s tropickou chutí v barvách slunce :-). Na vrchní vrstvu můžete použít sušený, čerstvý nebo nakládaný ananas. Je trošku náročnější na přípravu a ingredience, ale není to až tak strašný a ten výsledek, ta lahoda za to určitě stojí! Tak se tím nenechte odradit a vyzkoušejte ho.

Na sušenkový základ budete potřebovat:

  • 300 g kokosových sušenek
  • 150 g rozehřátého másla
  • 50 g strouhaného kokosu
  • kulatá otevírací dortová forma o průměru 23 cm
Postup:
Sušenky rozmixujte na jemné drobečky, dejte je do mísy a smíchejte s rozpuštěným máslem a strouhaným kokosem. Natlačte na dno a boky formy vytřené máslem a vyložené pečícím papírem. Sušenkový základ by měl sahat do výšky 3-4 cm, viz obrázek, aby se do něj mohla upravit náplň.
 
Na náplň budete potřebovat:
 
  • 6 plátků želatiny
  • 300 g smetanového sýra
  • 250 g mascarpone
  • 100 g vanilkového cukru nebo 100 g krupicového cukru + 1 lžička vanilkového extraktu
  • 400 ml kokosového mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce kokosového rumu (např. Malibu)
Postup:
Plátky želatiny přelijte vodou a nechte změknout. Ve velké míse prošlehejte smetanový sýr s mascarpone a vanilkovým cukrem do hladkého krému. 
Kokosové mléko a smetanu ke šlehání ohřejte v žáruvzdorné misce postavené na rendlík s mírně vroucí vodou. Ze želatinových plátků vymačkejte tekutinu a rozpusťte je za stálého míchání v teplé smetanové směsi. Přeceďte pokud vám ve směsi zůstaly kousky nerozpuštěné želatiny a současně s rumem zapracujte do krému. Náplň upravte na sušenkový základ a cheesecake nechte ztuhnout v chladničce (3-4 hodiny, ale nejlíp přes noc, aby dobře ztuhnul). 
 
Na ozdobení:
 
  • 1 oloupaný ananas
  • 60 ml kokosového rumu (např. Malibu)
  • 50 g kokosových lupínků
Postup:
Troubu předehřejte na 120° C. Oloupaný ananas nakrájejte na velmi tenké plátky a rozložte na silikonovou podložku nebo pečící papír. Pečte v předehřáté troubě 1 1/2-2 hodiny. Ananas by měl vyschnout, ale ne zhnědnout, kontrolujte (doba pečení závisí na tloušťce plátků). Ananasové plátky nechte vychladnout, potom je dejte do mělké nádoby a přelijte kokosovým rumem. Přikryjte a nechte máčet nejméně 1 hodinu.
Kokosové lupínky opražte za stálého míchání na suché pánvi a nechte vychladnout.
Před podáváním plátky ananasu zbavte nadbytečné tekutiny a upravte je na povrch cheesecaku tak, aby okraj zůstal volný a ten posypeme opraženými kokosovými lupínky.
 

Celý článek

Banánový cheesecake se zmrzlinou

Tento cheesecake vychází z klasického dezertu z banánů a vanilkové zmrzliny s rumovo-karamelovou omáčkou nazývaného "Bananas Foster". A aby se více podobal tomuto dezertu, vykrojte vysokým vykrajovacím kolečkem do ztuhlé náplně 5 prohlubní a stejným způsobem vykrojte kolečkem válečky z vanilkové zmrzliny a těsně před podáváním je vložte do prohlubní. Zmrzlina cheesecake příjemně ozvláštní a dodá osvěžující chuť.

Na základ budete potřebovat:

  • 2 malé banány
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 citronu
  • 55 g tmavého cukru
  • 55 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 75 g hladké mouky + 1/4 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 30 g nakrájených vlašských ořechů
  • 30 g rozinek
Náplň:
 
  • 4 plátky želatiny
  • 200 g smetanového sýra
  • 170 g  mascarpone
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 zralé banány
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky mleté skořice
  • žluté potravinářské barvivo
Rumová omáčka na pokapání:
 
  • 100 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml tmavého rumu
Na dokončení:
 
  • nastrouhaná bílá čokoláda na ozdobení
Postup:
 
Troubu předehřejte na 180° C. Banány na základní vrstvu spolu s citronovou šťávou rozmixujte na hladké pyré. Ve velké míse utřete cukr a máslo do pěny. Přidejte vejce a ještě chvíli třete. Na pěnu prosejte mouku s kypřícím práškem, potom přidejte banánové pyré, skořici, kousky vlašských ořechů a rozinky a vše důkladně zpracujte. Směs upravte do formy vytřené tukem a vyložené pečícím papírem o velikosti 23 cm a dejte péct do předehřáté trouby 15-20 minut dozlatova (správně upečené těsto je při zmáčknutí uprostřed pružné). Základ nechte vychladnout ve formě.
Plátky želatiny přelijte vodou a nechte změknout.
V míse prošlehejte nahladko smetanový sýr, mascarpone a cukr. Banány na náplň rozmixujte s citronovou šťávou a vešlehejte do hmoty se smetanovým sýrem. Smetanu a skořici dejte do žáruvzdorné misky postavené na kastrolek s mírně vroucí vodou a ohřejte. Z plátků želatiny vymačkejte tekutinu a rozpusťte je ve smetaně se skořicí. Přeceďte (odstraňte všechny kousky želatiny,která se nerozpustila) a vmíchejte do krému se smetanovým sýrem. Přidejte několik kapek žlutého potravinářského barviva a náplň upravte na základ cheesecaku. Formou jemně klepněte, aby byla vrstva náplně rovnoměrně vysoká. Cheesecake dejte ztuhnout do ledničky na 3 hodiny, nejlíp přes noc.
Máslo na rumovou omáčku, cukr a skořici zahřívejte v kastrolku za stálého míchání, dokud se nerozpustí. Přidejte smetanu a několik minut povařte. Kastrolek odstavte a do směsi vmíchejte rum. Nechte vychladnout.
Kousky cheesecaku podávejte pokapané rumovou omáčkou a posypané bílou čokoládou.
 
 
 
 
 

 

 

 

Celý článek

Malinovo-vanilkový cheesecake

Tento cheesecake patří mezi další mé oblíbené. Je lahodný, není příliš sladký a v kombinaci s malinami tvoří výborný letní dezert.

Na malinový sirup budete potřebovat:

  • 125 g malin
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 ml vody
Na sušenkový základ:
 
  • 150 g celozrnných sušenek
  • 90 g rozehřátého másla
Na ovocnou vrstvu:
 
  • 125 g malin
Na náplň:
 
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml créme fraiche (nebo hodně tučné zakysané smetany)
  • 2 lžíce moučkového cukru nebo podle chuti
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
 
Nejprve si připravte malinový sirup, protože je potřeba ho důkladně vychladit, než ho přidáte do náplně. Maliny a cukr vařte s 60 ml vody 5 minut a potom protřete jemným sítem. Tím odstraníme semínka a nechejte vychladnout.
 
Sušenky rozmixujte nebo vložte do čistého plastového sáčku a rozdrťte válečkem na jemné drobečky. Dejte je do mísy a smíchejte s rozehřátým máslem. Zadní stranou lžíce směs natlačte na dno dortové formy o velikosti 20 cm, hluboké 5 cm, vytřené tukem i dno a vyložené pečícím papírem. Dvě třetiny malin rozoložte na sušenkový základ v kruhu okolo okraje formy, potom nasypte zbývající maliny do středu kruhu.
 
Mascarpone a créme fraiche (nebo zakysanou smetanu) prošlehejte ve velké míse. Na směs prosejte moučkový cukr, přidejte vanilkový extrakt a znovu prošlehejte. Ochutnejte a případně ještě přidejte trochu moučkového cukru.
 
Maliny na sušenkovém základu pokapejte trochou sirupu, potom nalijte polovinu sirupu do náplně a opatrně promíchávejte, dokud ve směsi nejsou tenké pramínky malinového sirupu. 
 
Náplň naneste na maliny. Ze zbývajícího malinového sirupu vytvořte na náplni vidličkou nebo nožem vír. Cheesecake chlaďte nejméně 3 hodiny, aby náplň dokonale ztuhla, ale nejlépe do druhého dne. 
Úplně nejlepší je až tak třetí den, kdy je krásně zaleželý.
 
 
 
 
 
 
Celý článek

Cheesecake s limetkou

Jak už jsem se zmínila v předešlém receptu, patří Cheesecakes mezi moje oblíbené dezerty a tento nepečený s limetkou, je krásně svěží, ideální na teplé letní dny. Navíc je hotový raz dva a svojí chutí určitě nezklame. 

Sušenkový základ:

  • 300 g sušenek (můžou být i celozrnné)
  • 150 g rozehřátého másla
Náplň:
  • 6 limetek (použila jsem 4, viz postup)
  • 600 g smetanového sýra (Philadelphia, Gervais)
  • 400 g kondenzovaného mléka
Kandovaná limetková kůra.
  • dlouhé pruhy kůry ze 4 limet (viz postup - využijte limetky z náplně)
  • 70 g krupicového cukru
  • 60 ml vody
Na dokončení:
  • 200 ml smetany ke šlehání (ušlehané na tuhou šlehačku)
Postup:
Troubu si předehřejte na 180 ° C. Sušenky rozmixujte nebo vložte do čistého plastového sáčku a rozdrťte válečkem na jemné drobečky. Dejte je do mísy a smíchejte s rozehřátým máslem. Sušenky natlačte na dno a boky dortové otevírací formy o průměru 23 cm vytřené máslem a vyložené pečícím papírem. Sušenkový základ by měl sahat do výšky 3 cm, abysme do něj mohli upravit náplň. Vložte ho do trouby, pečte 5-8 minut, vyndejte a nechte zcela vychladnout.
Připravte si kandovanou limetkovou kůru. 
Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte ze 3 limetek dlouhé tenké proužky kůry. Kůru vařte s cukrem v 60 ml vody asi 5 minut na řídký sirup. Kůru přeneste na drátěnou podložku (mřížku) a nechte oschnout a vychladnout.  
Ze dvou zbývajících limetek nastrouhejte kůru najemno a ze všech 6 limetek vymačkejte šťávu. Šťávu vymačkejte postupně a chutnejte. Já jsem použila 4 limetky a stačilo, bylo to kyselé tak akorát a osvěžující. 
Ve velké míse prošlehejte smetanový sýr s kondenzovaným mlékem, najemno nastrouhanou limetkovou kůrou a limetkovou šťávou. Hmota musí být krásně hladká. Nalijte ji na sušenkový základ a cheesecake uložte nejméně na 3 hodiny do ledničky, nejlíp až do druhého dne. 
Těsně před podáváním dejte do cukrářského sáčku s trubičkou s otvorem ve tvaru velké hvězdičky šlehačku a ozdobte u okraje cheesecaku. Nakonec ozdobte cheesecake limetkovou kandovanou kůrou.
 

 

 

Celý článek

Pravý americký cheesecake

Cheesecake a zajímavost o něm

Tiramisu a cheesecake patří mezi moje nejoblíbenější dezerty, obojí pro svoji lehkou a lahodnou chuť a množství variací. 

Koláč cheesecake je pro Američany téměř to, co tiramisu pro Italy. Zatímco hodně z nás předpokládá, že má svůj původ v New Yorku, ve skutečnosti jeho historie zasahuje až o více než 4000 let do starého Řecka. První "cheesecake" byl totiž vyroben na řeckém ostrově Samos a formy na něj, byly nalezeny právě na tomto místě. Byl považován za výborný zdroj energie a byl podávaný sportovcům během prvních olympijských her v roce 776 př. n. l. První sepsání receptu je připsáno spisovateli Athenaeus. Když Římané dobyli Řecko, recept na cheesecake byl jejich válečnou kořistí. Římané si recept upravili a podávali cheesecake horký a někdy také jako náplň do pečiva. Jak Římané rozšiřovali svou říši, přinesli recept taky do Velké Británie a východní Evropy, kde se začalo experimentovat s jedinečnými variantami tohoto dezertu a v roce 1545 byla vytištěna první kuchařka, kde byl cheesecake popsán.

Zlomové bylo až 18. století, kdy se cheesecake začal víc podobat tomu dnešnímu, tak jak ho známe ve Spojených Státech. Tam recept přinesli Evropané, kteří se přistěhovali do Ameriky. Nejpodstatnějším posunem v chuti cheesecaku ale zaznamenal New Yorský farmář, který který chtěl napodobit francouzský sýr Neufchatel a místo toho náhodně objevil proces, který vyústil ve vytvoření krémového sýru. O tři roky později byl tento smetanový sýr zabalen do fólie a byl distribuován po názvem Philadephia a později pod značkou „Philadelphia Cream Cheese“.

Začátky Newyorkského cheesecaku

V roce 1900 už Newyorčané tento dezert milovali. Prakticky každá restaurace už měla svou variantu cheesecaku ve svém lístku.
Typický Newyorkský styl vynalezl až Reuben Arnold. Vypráví se, že byl pozván na večeři, kde mu cheesecake nabídla hostitelka a Reuben byl z tohoto dezertu tak překvapený, že okamžitě začal experimentovat s jeho chutí a nejlepšími variantami až přišel s tím, jak je známý dnes.

Variace v Americe

New York není jediným místem v Americe, kde si vytvářeli vlastní variantu cheesecaku. V Chicagu například přidávali do cheesecaku zakysanou smetanu aby se zachovala nejvyšší krémovost. Zatímco Philadephský cheesecake je známý svou lehkostí a krémovitostí větší než v New Yorku, je často podáván s ovocným nebo čokoládovým topingem. V St. Louis přidávají další vrstu ještě na celý cheesecake.

Cheesecake kolem světa

Zatímco v Americe se ustáloval pohled na cheesecake, v Evropě se stále experimentovalo s jeho variantami. Například Italové používají sýr Ricotta, zatímco Řekové používají sýr Mizithra nebo Feta. Němci dávají přednost tvarohu a Japonci používají kombinaci kukuřičného škrobu a vaječných bílků.

Sladká tečka na závěr nebo ne?

Přestože můžete považovat cheesecake za sladký dezert a jeho hlavní ingredience zůstavají stejné, existují i speciální verze, které obsahují plísňový sýr, mořské plody, pikantní chilli nebo dokonce tofu.

Přes 4000 let úprav vedlo k dnešním stovkám druhům cheesecaků a Vy si tak můžete vychutnat tuto delikatesu v restauracích nebo i ve Vaší kuchyni a můžete vyzkoušet třeba tento Americký cheesecake :-).

 

Na pravý Americký cheesecake budete potřebovat:

  • 250 g máslových sušenek
  • 125 g másla

Náplň:

  • 600 g krémového plnotučného sýra - nejlépe Phildelphia, ale můžete použít i na půl s mascarpone (popřípadě Lučinu)
  • 250 g moučkového cukru
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 lžičky citronové šťávy
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 ks velká vejce
  • 1 žloutek

Na potření:

  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Nejprve si připravte sušenkový základ. Sušenky rozmixujte nebo v plastovém sáčku rozdrťte válečkem najemno.

  2.  Pak si v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a smíchejte s rozdrcenými sušenkami.

  3.  Dortovou formu vymažte máslem, dno vyložte papírem na pečení a napěchujte sušenkovou drtí na dno i boky dortové formy.

  4. Smetanový sýr nebo kombinace sýru a mascarpone rozmíchejte do hladkého krému.

  5. Přidejte cukr a zase důkladně rozmíchejte. Takto postupujte se všemi dalšími ingrediencemi, kromě vajec.

  6. Po jednom zamíchejte vejce a samostatný žloutek a zapracujte tak, aby byly všechny dobře spojeny a nevznikly nám žmolky. Vznikne docela řídký krém.

  7. Do formy se sušenkami nalijte krém a nechte chvíli odpočinout.

  8. Cheesecake vložte do trouby vyhřáte na 160° C na střední mřížku.

  9. Pečte asi 30 - 40 minut a nechte vychladnout v otevřené troubě.

  10. Uložte v lednici a nechte 8 hodin chladit, nejlépe do druhého dne.

  11. Před podáváním potřete cheesecake zakysanou smetanou rozmíchanou s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Můžete dozdobit jahodami nebo lesním ovocem a čokoládou.

 

 

 

Celý článek