Tento lehký a lahodný cheesecake je výborný letní dezert s tropickou chutí v barvách slunce :-). Na vrchní vrstvu můžete použít sušený, čerstvý nebo nakládaný ananas. Je trošku náročnější na přípravu a ingredience, ale není to až tak strašný a ten výsledek, ta lahoda za to určitě stojí! Tak se tím nenechte odradit a vyzkoušejte ho.
Na sušenkový základ budete potřebovat:
- 300 g kokosových sušenek
- 150 g rozehřátého másla
- 50 g strouhaného kokosu
- kulatá otevírací dortová forma o průměru 23 cm
Postup:
Sušenky rozmixujte na jemné drobečky, dejte je do mísy a smíchejte s rozpuštěným máslem a strouhaným kokosem. Natlačte na dno a boky formy vytřené máslem a vyložené pečícím papírem. Sušenkový základ by měl sahat do výšky 3-4 cm, viz obrázek, aby se do něj mohla upravit náplň.
Na náplň budete potřebovat:
- 6 plátků želatiny
- 300 g smetanového sýra
- 250 g mascarpone
- 100 g vanilkového cukru nebo 100 g krupicového cukru + 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 ml kokosového mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce kokosového rumu (např. Malibu)
Postup:
Plátky želatiny přelijte vodou a nechte změknout. Ve velké míse prošlehejte smetanový sýr s mascarpone a vanilkovým cukrem do hladkého krému.
Kokosové mléko a smetanu ke šlehání ohřejte v žáruvzdorné misce postavené na rendlík s mírně vroucí vodou. Ze želatinových plátků vymačkejte tekutinu a rozpusťte je za stálého míchání v teplé smetanové směsi. Přeceďte pokud vám ve směsi zůstaly kousky nerozpuštěné želatiny a současně s rumem zapracujte do krému. Náplň upravte na sušenkový základ a cheesecake nechte ztuhnout v chladničce (3-4 hodiny, ale nejlíp přes noc, aby dobře ztuhnul).
Na ozdobení:
- 1 oloupaný ananas
- 60 ml kokosového rumu (např. Malibu)
- 50 g kokosových lupínků
Postup:
Troubu předehřejte na 120° C. Oloupaný ananas nakrájejte na velmi tenké plátky a rozložte na silikonovou podložku nebo pečící papír. Pečte v předehřáté troubě 1 1/2-2 hodiny. Ananas by měl vyschnout, ale ne zhnědnout, kontrolujte (doba pečení závisí na tloušťce plátků). Ananasové plátky nechte vychladnout, potom je dejte do mělké nádoby a přelijte kokosovým rumem. Přikryjte a nechte máčet nejméně 1 hodinu.
Kokosové lupínky opražte za stálého míchání na suché pánvi a nechte vychladnout.
Před podáváním plátky ananasu zbavte nadbytečné tekutiny a upravte je na povrch cheesecaku tak, aby okraj zůstal volný a ten posypeme opraženými kokosovými lupínky.