Trocha Francie

Mangalorské makronky

Mangalorské makronky jsou jedny z mnoha druhů makronek, které se neslepují krémem, ale jsou už rovnou ochuceny. Tyto jsou kombinací chutí kardamomu, vanilky a oříšků. Další varianty můžou být - mandle, pistácie nebo pekanové ořechy.

Tento typ makronek je křehký, přitom vláčný, sladší jako jsou všechny makronky, ale jejich příprava je mnohem jednodušší a hlavně rychlejší, přitom jsou móóc dobré :-)!

Budete potřebovat:

  • 150 g cukru krupice
  • 2 bílky
  • 1/2 kávové lžičky vanilkového extraktu
  • špetka mletého kardamomu
  • 100 g hrubě nasekaných kešů oříšků
Postup:
 
Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu a lehce vmíchejte nasekané oříšky, vanilkový extrakt a mletý kardamom. Na plech s pečícím papírem dělejte lžičkou hromádky a pečte v troubě předehřáté na 145 ° C asi 25 minut. Musí "zvonit" při zaklepání na spodní část a neměly by příliš změnit barvu.
 

 
Celý článek

Levandulové madlenky

Než se dočtete jak si je upéct, tak ještě zase něco málo o původu madlenek (Madeleines), který je tak trochu romantický. Mladá kuchařka Madeleine Paulmierová byla ve službách lotrinsého vévody Stanislase Leezinskiho ve druhé polovině 18. století. Pekla toto pečivo podle receptu, který zdědila po babičce. Král Ludvík XV. je ochutnal při hostině na zámku Commercy v Lotrinsku v roce 1755 a manželka Marie Antoinetta je představila královskému dvoru. Tak se staly madlenky vášní ve Versailles. V polovině 20. století jejich sláva opět vzrostla díky Marcelu Proustovi a jeho Hledání ztraceného času - Svět Swannových. V dnešní době je najdeme v různých recepturách, a to i ve slané verzi.

Madlenky, to je francouzská kuchyně, která mě hodně zajímá, zvlášť co se týče moučníků a dezertů. Nedalo se je nevyzkoušet :-) a postupně sem přibudou další sladkosti z Francie, které upeču. Tyhle madlenky se dají dělat i naslano, a zajímá mě jak budou chutnat. No a jak se znám, určitě se do nich brzo pustím :-) a podělím se o recept.

Budete potřebovat:

  • 75 g čerstvého másla
  • 1 lžička sušené levandule
  • 95 g mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • kůra z půl citronu
  • 70 g cukru krupice
  • 2 vejce
  •  2 lžíce medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
Na posypání:
 
  • moučkový cukr
Postup:
 
Vejce vyšlehejte, s cukrem, vanilkovým extraktem a medem, vmíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva a solí. 
Nakonec vmíchejte vyšlehané máslo s levandulí a nastrouhanou citronovou kůrou. Těsto musí být dobře vymíchané, hladké. 
Těsto nechte asi dvě hodiny odstát, pak plňte do formiček na pracny (nebo přímo do formy na madlenky) - vymazaných a vysypaných moukou. Pečte první 2-3 minuty při teplotě 210° C a dopékejte při 190° C dozlatova.
 
 
Celý článek