A DOST :-)!
Tak tohle jsem si řekla, když jsme naposledy grilovali domácí hamburger nebo spíš můj zeť, který ho dělá fakt výborný! Teda až na tu housku, která domácí není a celkový požitek z toho jen kazila! Rozpadala se, a to doslova! Vyloženě mě ta rozpadavost vytočila! Z burgeru jsem neměla ten správný požitek, a to nejen já. Jak si taky pochutnat na něčem, co se rozjíždí v ruce jak nohy na ledě, rozpadá se a nakonec nezbývá nic jinýho, než housku jíst po kouskách a zbytek přikusovat. Na jiné, než co prodávají v Tescu, a to jsou ty "krásně" se rozpadající, jsem ale nenarazila.
No naštvalo mě to dostatečně na to, abych se pustila do domácích burgerových housek. Na další grilování jsem už dovezla tyhle domácí a tentokrát jsme si už hamburger všichni vychutnávali, tak jak chutnat má..., pěkně vcelku, aniž by se bulka rozpadávala. Takže pokud nanajdu někde v obchodě takové, které by byly poživatelné a hlavně držely pohromadě až do konce, zůstanu u těch domácích. Mimochodem, jejich příprava je jednoduchá a z této dávky jich uděláte pět. Navíc jako čerstvé a měkké vydrží v uzavřené plastové dóze tři dny.
Na bulky budete potřebovat:
- 275 g hladké mouky + na pomoučení
- 170 ml teplé vody
- 20 ml oleje
- 20 g čerstvého droždí
- lžička a půl cukru krupice
- 2 lžičky soli (stačí i 1 a 1/2)
- 1 vejce
- 1/2 lžičky vody na potření spolu se zbytkem vejce
- sezam na posypání
Postup:
Odvažte si přesně mouku a přidejte do ní sůl. Droždí rozdrolte, smíchejte do tekuta s cukrem a přilijte trochu (cca 5-10 ml) vlažné vody. Ke zbytku vlažné vody přilijte olej. Rozkvedlejte vajíčko, půlku ho přilijte do vody s olejem a promíchejte. Ke druhé polovině cvrnkněte trošku studené vody z kohoutku, promíchejte a dejte do lednice - tím budeme bulky před pečením potírat. Mouku i tekuté složky smíchejte dohromady, těsto důkladně propracujte, a to asi 3 - 4 intenzivní minuty nebo v robotu. Těsto se musí lepit a bude se lepit dost, což je dobře. Mouku nepřidávejte jinak byste měli housky tuhé! Bude stačit to, co budetepotřebovat na pomoučení, aby šlo těsto ručně ještě chvilku hnětat a po vykynutí taky rozdělit a uválet pěkné bochánky.
Těsto z mísy vyklopte na pracovní desku pokrytou trochou mouky, malinko ho jí i posypte a hnětejte rukou asi minutu. Pak dejte přikryté vykynout na teplé místo, do lehce moukou vysypané mísy na cca 45 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Pak opět vyklopte, prohnětejte, aby v těstě nezůstávaly velké bubliny, rozdělte na požadovaný počet kusů a jednotlivě tvořte bulky, a to tak, že těsto ještě mírně a krátce propracujte, vytvořte placku a její kraje postupně skládejte k sobě jako do měšce. Obráťte spojem dolů, poplácejte a přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Mezi bulkami nechte mezery asi 4 - 6 cm a nechte ještě 20 - 30 minut přikryté kynout.
Troubu si předehřejte na 200° C, potřete vajíčkem s vodou z ledničky a posypte sezamem. Pečte v troubě uprostřed do poadované barvy. Světlejší 10 minut, viz obrázek, tmavší asi 13 minut.
Hned po vyjmutí z trouby, přikryjte bulky na plechu utěrkou a po stranách mírně zahněte k bulkám. Přes to dejte ještě jednu utěrku, aby se lehce zapařily a takto nechte vychladnout. Odkryjte, měly by být krásně pružné, viz obrázek. Pak je můžete ihned rozříznout a používat nebo dát do igelitového sáčku nebo plastové dózy a použít další den.
Pozn.: toto množství je ideálně na 5 bulek na porci masa 120 - 150 g, pokud je budete chtít mega velké, tak pak udělejte 4 na porci masa 200 - 250 g.
A hotový hamburger, na kterém jsme si tak pochutnali :-)!