Recepty

Slané krekry s lněným semínkem

Když jsem si tak různě procházela recepty, narazila jsem na tyhle slané krekry. Hned další den jsem šla koupit lněné semínko, špaldovou mouku a do krekrů se pustila. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá a bude vám stačit jen pár surovin. Krekry jsou skvělé a mnohem lepší, než třeba brambůrky a v tomto případě i zdravější. Díky máslu jsou křehké a lněné semínko v nich krásně křupe. Jsou skvělé samotné, ale výborně se hodí i k různým dipům, jsou docela syté, ale taky lehce návykové. U nás nevydržely víc jak jeden den jak rychle se snědly a jak rychle si je všichni oblíbili. Pekla jsem už 2x a ani jednou nezůstala jedna jediná krekra, natož do zásoby. Doporučuji vyzkoušet a budete je péct častěji.

Na krekry budete potřebovat:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml vody
  • 1 - 1,5 lžičky mořské soli
  • velká hrst lněných semínek
Postup:
 
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte lněná semínka a promíchejte. Přidejte lehce změklé máslo, olej a vodu. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte asi 30 minut odležet v lednici.
Troubu předehřejte na 170 ° C, nachystejte si plech nebo více plechů vyložené pečícím papírem. Těsto rozválejte na tenčí plát, čím bude těsto tenčí, tím budou krekry křehčí a křupavější, těsto můžete lehce podsypávat. rádýlkem nebo nožem rozkrájejte na čtverečky a přendejte na plech. 
 
 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 minut, dobře hlídejte. Doba pečení závisí na velikosti a síle krekrů. 
Servírovat můžete hned, uchovávejte v uzavřené dóze, pokud budete mít co :-)!
 

 

Celý článek

Bylinkový chléb s olivami

Po prvním vyzkoušení tohoto chleba, nám tak zachutnal, že jsem ho další den musela péct znovu. Zmizel opět stejně tak rychle jako ten první. Je vynikající! Jeho příprava je navíc velice snadná, tak pokud nemáte problém s olivami, tak se do něj pusťte, neuděláte chybu! Nebo možná ano, budete ho muset péct znovu jako já :-).

Na 1 malý bochník budete potřebovat:

  • 40 g zelených oliv bez pecky nebo plněných paprikovou pastou
  • 40 g černých oliv
  • 1 lžička bylinkové směsi např. provensálské koření (použila jsem Davídkovo koření)
  • 250 g světlé chlebové mouky
  • 4 g (1 lžička) soli
  • 3 g čerstvého nebo 
  • 2 g (2/3 lžičky) sušeného droždí
  • 180 ml vlažné vody
+ plech vyložený pečícím papírem
 
Postup:
 
  1. Smíchejte olivy s bylinkami.
  2. V menší misce smíchejte mouku se solí a sypkou směs odložte stranou.
  3. V další větší míse si odvažte droždí, přidejte vodu a míchejte dokud se droždí nerozpustí na tekutou směs.
  4. Přidejte sypkou směs do tekuté.
  5.  

 

 

 

 

 

Celý článek

Olivovo-rozmarýnové krekry

Tyhle domácí krekry jsou velmi snadné, takže pokud budete mít doma aspoň polovinu ingrediencí a ohlásí se vám nečekaně návštěva, tak jsou naprosto ideální! Hotové jsou totiž během 20 minut a pochutnají si určitě všichni. Jsou krásně křupavé a měly by vám stačit pro 4-6 osob. Podávejte je se sýry např. Blaťácké zlato viz obrázek nebo s Hermelínem, se sušenými rajčaty, grilovanými paprikami s bazalkou viz obrázek nebo jen tak... Jsou výborné i samotné!


Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce parmazánu, nastrouhaného najemno
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, lístky otrhané a nasekané
  • 2 lžíce zelených nebo černých oliv (můžete dát lžíci oliv a lžíci sušených rajčat jako jsem to udělala já)
  • 2 stroužky česneku, nakrájené najemno
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání
  • 1 lžíce mléka na případné zředění
  • vločková sůl na ozdobu a posypání (pokud nemáte rádi, můžete vynechat)
 
  1. Troubu předehřejte na 200° C. Do mísy nasypte mouku, parmazán, rozmarýn a česnek a přilijte olivový olej. Promíchejte, aby vznikla pěkná drobenka.
  2. Pak přilijte smetanu a znovu promíchejte. Pokud je směs moc suchá, přidejte trochu mléka a vypracujte hladké těsto. Vyválejte na silikonové podložce na pečení na sílu zhruba 5mm, posypte olivami a rozválejte na zhruba 2-3mm plát, olivy (případně sušená rajčata) se tak vtisknou do těsta. Rádýlkem nebo nožem nařežte na tyčinky,  posypte solí a pečte cca 10 minut, jen aby krekry zezlátly.
  3. Nechte vychladnout a podávejte buď se sýrem a grilovanými paprikami nebo jen tak.  
Pozn.: můžete krájet i jiné tvary, menší kousky např. čtverečky nebo vykrajovat kolečka.
 
Celý článek

Grissini - Italské domácí tyčinky

S těmito tyčinkami určitě oslníte každou návštěvu, pokud vám do té doby vydrží :-). Doporučuji udělat si zásobu, když ne hned, tak postupně. Až přijde návštěva, budou se hodit! Navíc ty domácí jsou lepší, než kupované a s pažitkovým dipem se slaninou, jsou vynikající!

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku instantního droždí na 1/2 kila mouky (prodává se i na kilo mouky)
  • 3 dcl vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 1/2 lžičky soli
  • podle chuti čerstvý (může být i sušený) rozmarýn, tymián
Sůl na posyp, kdo má rád, ale jsou výborné i bez posypu.
 
Postup:
 
Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny, pomalu přilévejte vodu a olej a přidejte rozmarýn nebo tymián. Míchejte tak dlouho, dokud těsto nebude hladké a pružné (já jsem použila ruce, ale kuchyňský robot to. zvládne rychleji) a nebude se lepit na stěny nádoby. Těsto přikryjte a dejte k teplu vykynout asi 1,5 - 2 hodiny.
Vykynuté těsto rozdělte na čtyři části. Vál posypte hladkou moukou a část těsta na něm vyválejte na placku cca 1 cm silnou a krájejte na 1 cm proužky. Délku tyčinek si zvolte sami. Přendejte je na plech a nechte ještě chvíli kynout. Pokud je chcete mít kroucené, tak při přendávání na plech je kruťte a natahujte na délku plechu.
Dejte je do vyhřáté trouby vyhřáté nejprve na 140 ° C a po  10 minutách na 160 ° C. Pokud je budete chtít mít sypané solí, tak je potřete vodou s olivovým olejem (můžete použít postřikovač) a posolte.
Pečte celkem 30 minut, tyčinky musí být krásně zlatavé.
 
Pažitkový dip se slaninou
 
  • 3 plátky slaniny, nakrájené na proužky
  • 250 g sýra Philadelphia
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • mořská sůl 
Postup:
 
Slaninu nasucho vyškvařte na pánvi s nepřilnavým povrchem a dejte sttranou. Sýr, pažitku a sůl vložte do misky a vyšlehejte úplně dohladka. Pak směs přendejte do servírovací misky a dovnitř vmíchejte slaninu. Část si nechejte na ozdobu. Podávejte k k tyčinkám Grissini. K tomu si přidejte nakrájené čerstvé mladé mrkvičky, okurky a máte bezva pochoutku pro návštěvu :-).
 

 
 
Celý článek

Košíčky z listového těsta se špenátem

Listové těsto naslano je dobré snad téměř s každou náplní, pokud to teda není něco, co někdo nemá výslovně rád. Špenát je možná zrovna to, co každý nemusí, tak pak jsou tyhle košíčky opravdu jen pro milovníky špenátu a taky sýra s modrou plísní, protože ten je na tom podobně :-). Naopak ti, kdo mají špenát a sýr s modrou plísní rádi, si na těchto košíčcích pochutnají. Nejsou pracné, jsou výborné, a to jak teplé, tak studené.

Na košíčky budete potřebovat:

  • formu na muffiny s nepřilnavým povrchem
  • 1 balení listového těsta
Na špenátovou náplň:
 
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku (dávala jsem dva větší pro výraznější chuť a bylo to akorát) nakrájený nadrobno
  • 1 malá sušená chilli paprička (nemusí být) nakráejná nadrobno
  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 2 vejce
  • 150 g sýra s modrou plísní nakrájeneho na malé kostky
Postup:
 
Troubu předehřejte na 220°C. Na vyšší pánvi na másle opékejte česnek a chilli papričku asi 30 sekund, až se česnek rozvoní. Přidejte špenát, osolte, zalijte smetanou, přiveďte k varu, odstavte a nechte zchladnout. Pak vmíchejte vejce a polovinu sýra. Než náplň zchladne, připravte si listové těsto, které rozdělte na polovinu a poté vyválejte na tenčí plát. Nakrájejte na čtverce cca 10x10 cm a vyložte jimi formu na muffiny tak, aby cípy trčely nahoru. Naplňte špenátovou náplní a posypte zbytkem sýra. Pečte asi 20 minut dozlatova. no a podávat můžete hned teplé a nebo studené a pokud vám nějaký zbyde, jsou dobré i druhý den. 

Celý článek

Domácí houska/bulka/brioška na burger

A DOST :-)!

Tak tohle jsem si řekla, když jsme naposledy grilovali domácí hamburger nebo spíš můj zeť, který ho dělá fakt výborný! Teda až na tu housku, která domácí není a celkový požitek z toho jen kazila! Rozpadala se, a to doslova! Vyloženě mě ta rozpadavost vytočila! Z burgeru jsem neměla ten správný požitek, a to nejen já. Jak si taky pochutnat na něčem, co se rozjíždí v ruce jak nohy na ledě, rozpadá se a nakonec nezbývá nic jinýho, než housku jíst po kouskách a zbytek přikusovat. Na jiné, než co prodávají v Tescu, a to jsou ty "krásně" se rozpadající, jsem ale nenarazila.

No naštvalo mě to dostatečně na to, abych se pustila do domácích burgerových housek.  Na další grilování jsem už dovezla tyhle domácí a tentokrát jsme si už hamburger všichni vychutnávali, tak jak chutnat má..., pěkně vcelku, aniž by se bulka rozpadávala. Takže pokud nanajdu někde v obchodě takové, které by byly poživatelné a hlavně držely pohromadě až do konce, zůstanu u těch domácích. Mimochodem, jejich příprava je jednoduchá a z této dávky jich uděláte pět. Navíc jako čerstvé a měkké vydrží v uzavřené plastové dóze tři dny.

Na bulky budete potřebovat:

  • 275 g hladké mouky + na pomoučení
  • 170 ml teplé vody
  • 20 ml oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • lžička a půl cukru krupice
  • 2 lžičky soli (stačí i 1 a 1/2)
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vody na potření spolu se zbytkem vejce
  • sezam na posypání 
Postup:
 
Odvažte si přesně mouku a přidejte do ní sůl. Droždí rozdrolte, smíchejte do tekuta s cukrem a přilijte trochu (cca 5-10 ml) vlažné vody. Ke zbytku vlažné vody přilijte olej. Rozkvedlejte vajíčko, půlku ho přilijte do vody s olejem a promíchejte. Ke druhé polovině cvrnkněte trošku studené vody z kohoutku, promíchejte a dejte do lednice - tím budeme bulky před pečením potírat. Mouku i tekuté složky smíchejte dohromady, těsto důkladně propracujte, a to asi 3 - 4 intenzivní minuty nebo v robotu. Těsto se musí lepit a bude se lepit dost, což je dobře. Mouku nepřidávejte jinak byste měli housky tuhé! Bude stačit to, co budetepotřebovat na pomoučení, aby šlo těsto ručně ještě chvilku hnětat a po vykynutí taky rozdělit a uválet pěkné bochánky.
Těsto z mísy vyklopte na pracovní desku pokrytou trochou mouky, malinko ho jí i posypte a hnětejte rukou asi minutu. Pak dejte přikryté vykynout na teplé místo, do lehce moukou vysypané mísy na cca 45 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Pak opět vyklopte, prohnětejte, aby v těstě nezůstávaly velké bubliny, rozdělte na požadovaný počet kusů a jednotlivě tvořte bulky, a to tak, že těsto ještě mírně a krátce propracujte, vytvořte placku a její kraje postupně skládejte k sobě jako do měšce. Obráťte spojem dolů, poplácejte a přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Mezi bulkami nechte mezery asi 4 - 6 cm a nechte ještě 20 - 30 minut přikryté kynout.
Troubu si předehřejte na 200° C, potřete vajíčkem s vodou z ledničky a posypte sezamem. Pečte v troubě uprostřed do poadované barvy. Světlejší 10 minut, viz obrázek, tmavší asi 13 minut.

Hned po vyjmutí z trouby, přikryjte bulky na plechu utěrkou a po stranách mírně zahněte k bulkám. Přes to dejte ještě jednu utěrku, aby se lehce zapařily a takto nechte vychladnout. Odkryjte, měly by být krásně pružné, viz obrázek. Pak je můžete ihned rozříznout a používat nebo dát do igelitového sáčku nebo plastové dózy a použít další den.

Pozn.: toto množství je ideálně na 5 bulek na porci masa 120 - 150 g, pokud je budete chtít mega velké, tak pak udělejte 4 na porci masa 200 - 250 g.
 

A hotový hamburger, na kterém jsme si tak pochutnali :-)!

 

Celý článek

Taštičky z listového těsta se sýrem German White

Tyhle taštičky z listového těsta jsou dobré jako chuťovka třeba pro návštěvu, vhodné i na oslavu a dobré k vínu i bez vína :-). Na taštičky jsem používala vykrajovátko, ale je jen na vás jaký tvar si uděláte...

Budete potřebovat:

  • kostku sýra German White Cheese (bílý jemný roztíratelný slaný sýr, typu Feta)
  • 1 balení listového těsta

Postup:

Těsto vyválejte na tenčí plát, ale ne tak jako na závin. Vykrájejte kolečka, dejte do tvořítka na taštičky, vložte kousek sýra a pevně uzavřete. Hotovo - nic víc nepřidávám, nic víc není třeba. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct. Jak zrůžoví, jsou hotové cca 20 minut, ale  záleží na troubě. Jsou lehké a chutné, přímo návykové :-)!

Pozn.: zkoušela jsem i plísňový sýr a není to ono. Nemá žádnou výraznější chuť ztratí se tam a stejně tak eidam. Tenhle sýr koupíte v Tescu u pultového prodeje jako sýr Jadel nebo Balkánský sýr a oproti tomu Balkánskému je mnohem jemnější. 

Celý článek

Italský chléb Foccacia

Tento recept je jednoduchý, že ho zvládne každý a přitom skvěle chutná. Když jsem ho dělala poprvé na zkoušku, návštěvě chutnal a jen se po něm zaprášilo :-)! Pozn. recept je z kuchyně Emanuela Ridiho.

Budete potřebovat: 

  • 500g hladké mouky, 
  • s označením 00 (extra jemně mletá mouka), 
  • mouku na podsypání, 
  • 1 lžíci mořské soli,
  •  20 g droždí,
  •  4 dl vlažné vody a dostatek olivového oleje - ten dává focaccie tu pravou chuť!

Navrch focacii můžete dát lehce zkaramelizovanou cibulku, nakrájené černé olivy a čerstvý rozmarýn viz obrázek, sušená rajčata, na polovinu nakrájená cherry rajčátka, tymián...

Postup:

Část vody nalejte do menší nádoby - hrnečku, rozdrobte v něm droždí a mícháním ho nechte úplně se rozdrobit. přidejte trochu mouky a tu opět úplně rozmíchejte, aby se pak v těstu nedělaly hrudky. Nalijte do mísy, ve které budete focacciu zpracovávat. Zlehka vmíchejte i zbytek mouky a vypracujte hladké těsto. To překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Troubu zapněte na 240°. Pracovní desku poprašte moukou, vyklopte na ni nakynuté těsto a rukama ho zlehka, ale důkladně dlaněmi propracujte. Těsto by mělo být krásně nydýchané, pružné a měkké. Rozdělte ho na dvě části a z těch vytvarujte bochánky. Ty položte vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem, pocákejte (dost) olivovým olejem a necht ještě chvilku kynout. Když jsou nakynuté, prsty z bochánků vypracujte asi 2 cm silné placky, ty znovu polijte olejem, posolte hrubou mořskou solí a bříšky prstů oboje zapracujte do těsta - jako byste do něj chtěli dělat důlky. Takto připravené placky nechte podle chuti buď takto nebo na ně dejte to, co máte rádi. Poté vložte do trouby a nechte je asi 10-15 minut péct dozlatova (podle vaší trouby). Upečenou focaciu nechte vychladnout na mřížce a pak ji teprve nakrájejte na kousky nebo krájejte podle potřeby. Pokud byste ji krájeli ještě horkou, těsto by se srazilo. Podávat ji můžete místo klasického pečiva a nebo si ji namáčet v teplém olivovém oleji a jíst jen tak.

Můj tip:

Udělejte si víc menších focaccií a na každou dejte něco jiného. Pak není třeba krájet a kždý si vybere tu svoji :-).

Celý článek