Cupcakes

Dýňový cupcakes

Na cca 12 cupcakes budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g vlašských ořechů mletých nahrubo
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g dýňového protlaku
  • půl hrnku podmáslí nebo půl hrnku mléka se lžičkou citronové šťávy
Krém:
 
  • 250 g mascarpone
  • 125 g krémového sýra Phildelphia
  • 2 lžičky mleté skořice
  • cukr dle chuti
Postup:
 
  1. Troubu předehřejte na 170° C.
  2. Fomu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  3. Oloupejte dýni, odstraňte semínka a nakrájejte na kousky. Dejte dusit.¨
  4. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků ušlehejte sníh a dejte stranou.
  5. Vyšlehejte žloutky s cukrem. Přidejte olej a podmáslí.
  6. Mouku prosijte s kypřícím práškem, jedlou sodou a kořením. Přidáme ořechy. Tyto suché ingredience a dýňový protlak (vychladlý), smíchejte s pěnou ze žloutků. 
  7. Do těsta vmíchejte sníh z bílků.
  8. Připravené těsto rozdělte do připravené formy.
  9. Pečte přibližně 20 minut (nebo podle trouby), ale prvních 15 minut se ji snažte neotvírat. Když do cupcakes zapíchnete párátko nebo špejli a vytáhnete ho zůstane suché, bez nalepeného těsta, máte hotovo :-).
  10. Cupcakes vyndejte a nechte vychladit na mřížce.
Příprava krému:
  • Krátce vyšlehejte mascarpone s cukrem a sýrem Philadelphia a přimíchejte skořici.
  • Krémem nazdobte zcela vychladlé cupcakes.
Celý článek

Cupcakes tiramisu

Budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 45 g másla
  • 140 g cukru krupice + cca 6 lžiček cukru na posypání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Krém:
 
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g cukr moučka 
  • 1-2 lžíce silné kávy
Dále budete potřebovat:
 
  • 50 ml silné dobré kávy
  • 1-2 lžíce likéru Amaretto
  • 2 lžíce cukru krupice
  • kakao na posypání
Postup:
 
  1. Troubu předehřejte na  180 ° C. Připravte si formu na cupcakes a vyložte ji papírovými košíčky. Prosijte mouku s kypřícím práškem a solí. Dejte stranou.
  2. Ohřejte mléko s vanilkovým extraktem. Až začne vařit, dejte ho stranou a nechte v něm rozpustit máslo. Nechte vychladnout.   
  3. V nádobě nad parou zahřejte cukr. Přidejte vejce a žloutky a míchejte bez přestání asi 6 minut, dokud se směs nespojí. Nepřestávejte míchat, aby se vejce nezačala vařit.
  4. Odstavte z vodní lázně a šlehejte dokud nezískáte světle žluté nadýchané těsto.
  5. Prosátou mouku rozdělte na tři části a postupně a krátce všlehejte do těsta.
  6. Tuto směs vmíchejte (nešlehat) do vychladlého mléka s rozpuštěným máslem.
  7. Rozdělte těsto do formiček do dvou třetin. Navrch nasypte půl lžičky cukru (to aby povrch měl podobu cukrářských piškotů, ale není to nutné). Pečte přibližně 20 minut. Jestli je těsto upečené vyzkoušejte špejlí.
  8. Po upečení, ještě teplé ihned propíchejte na několika místech špejlí a každý cupcake polijte po celém povrchu kávou s Amarettem, aby směs pronikla do celého těsta.
Krém:
  1. Ušlehejte smetanu a dejte stranou.
  2. Ušlehejte mascarpone s cukrem.
  3. Obě směsi zlehka smíchejte a zároveň vmíchejte kávu.
Zdobení:
  1. Zdobte pomocí cukrářského sáčku a trezírovací špičky.
  2. Posypte kakaem.

Celý článek

Cupcakes brownies

 

Tyhle brownies cupcakes jsou naprosto nenáročné na přípravu, povedou se prostě vždycky a v kombinaci s jemným tvarohovým krémem chutnají božsky :-). Krém můžete použít i čokoládový, pokud chcete cupcakes sladší a nebo odlehčený pudinkový, s mascarpone, záleží na vás jaké chuti dáte přednost. Já jsem si vybrala ten tvarohový, protože není tak sladký, je lehce návinný a skvěle ladí s čokoládovým těstem.

Množství je na 12 ks

Na těsto budete potřebovat:

  • 120 g kvalitní hořké čokolády (s vyšším obsahem kakaa, já jsem dala 85%)
  • 113 g másla
  • 250 g cukru krupice 
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky 
  • špetka soli
Na tvarohový krém:
 
  • 250 g plnotučného tvarohu (ne ve vaničce)
  • 65 - 70g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 kelímku smetany

Postup:

Troubu si předehřejte na 170 ° C a nachystejte si 12 košíčků a formu na muffiny (používám s nepřilnavým povrchem + papírové košíčky), ale pokud máte silikonové, můžete použít i ty. Čokoládu rozlámejte na kousky, máslo nakrájejte na kostičky a společně rozehřejte ve vodní lázni. Občas zamíchejte, ať se obojí pěkně spojí. Nechte trochu vychladnout (asi 5 minut) a postupně vmíchejte cukr a jedno po druhém vajíčko. Můžete použít mixér, ale tyhle cupcake jdou lehce i ručně. Nakonec přimíchejte obě mouky smíchané se solí a promíchejte vařečkou jen do té doby, než se vše pěkně spojí. Rozdělte je do košíčků a pečete 20 - 25 minut. Spíš míň než víc, protože brownies mají být vlhké a jakoby nedopečené. Hotové jsou, když na špejli zapíchnuté do těsta, zůstávají vlhké kousky těsta a nahoře je pevná krusta, pod kterou těsto vypadá nedopečeně. Určitě je nepečte déle nebo budou vysušené. Pokud budou nahoře pěkně popraskané, tak je to správně, přesně tak mají vypadat!

Tvarohový krém:
 
Vyšlehejte dohladka tvaroh, přidejte vanilkový extrakt a poté postupně přidávejte prosátý cukr. Nakonec přišlehejte půl kelímku smetany.
 
 
Ty stejné zdobené marcipánem
 

A ještě jednou, zdobené nastrouhanou čokoládou 

 

 

Celý článek

Red Velvet cupcakes

Jak název napovídá, základním rysem Red Velvet cupcaků je sytě červená barva, kterou docílíme použitím červené gelové barvy od Wiltonu. Do těchto malých dortíků (cupcaků) se dává kakao, tak by se mohlo zdát, že jsou stejné jak čokoládové a nějak zvlášť se od sebe neliší, jen tou červenou barvou, ale opak je pravdou! Tento typ má úplně jiný postup a důležitá je hlavně rychlost v závěrečné fázi, kdy se aktivuje soda s vinným octem, která nám cupcake zvětší a budou krásně nadýchané, přitom vláčné, jemné a v kombinaci s lehkým sýrovým krémem tvoří výborný dezert, po kterém se jen zapráší a zůstat u jednoho, rozhodně nejde, hrozí závislost :-)! Jsou totiž prudce jedlé! Tak vyzkoušejte a uvidíte :-)! 

Na Těsto budete potřebovat:

(Toto množství je na 12 cupcakes)

  • 125 g prosáté hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 57 g másla pokojové teploty
  • 150 g cukru krupice
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml podmáslí
  • červené potravinářské barvivo, nejlepší je gelové od Wiltonu
  • 1 lžička vinného octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
Na krém:
 
  • 125 g mascarpone pokojové teploty
  • 125 g sýra Philadelphia
  • 150 ml vychlazené 40% šlehačky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 175° C a nachystejte si 12 papírových košíčků na pečení na cupcakes a formu.
  2. Smíchejte v míse mouku, ale opravdu prosátou, takže ji nejdřív prosejte a pak si ji odvažte, kypřící prášek, sůl a kakao.
  3. Elektrickým šlehačem nebo v robotu vymíchejte změklé máslo do pěny, asi 2 minuty, přidejte cukr a šlehejte další 2 minuty. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a vše důkladně smíchejte.
  4. Smíchejte podmáslí s červeným barvivem. Dejte ho tolik, abyste byli spokojeni s barvou. Lepší je víc, protože pečením se barva ještě trochu změní. Já jsem na tohle množství dávala 1/2 vrchovaté čajové lžičky.
  5. Šlehač si nastavte na nízké otáčky a do vyšlehaného krému střídavě přidávejte napřed směs mouky a dalších sypkých surovin a podmáslí s barvivem tak, abyste končili moukou.
  6. Teď přijde ta rychlovka - smíchejte vinný ocet s jedlou sodou, trošku to zasyčí a rychle zapracujte do těsta a hned rozdělujte do připravených košíčků ve formě.
  7. Pečte okolo 20 minut. Zkontrolujte špejlí jak bude suchá, jsou hotové. Nemělo by to být déle, než 23 minut. Záleží na troubě. 
  8. Vyndejte z formy a nechte vychladit na mřížce.

Krém:

Vyšlehejte mascarpone s philadelphií. Přidejte vanilkový extrakt, moučkový cukr a dokonale zašlehejte. Šlehačku vyšlehejte dotuha a postupně ji vmíchávejte nejlépe stěrkou do krému. Vznikne hustý, ale nadýchaný krém.

V každém dortíku vypíchněte střed a dejte stranou, bude potřeba k dozdobení. Do zdobícího sáčku si vložte trezírovací špičku, naplňte krémem a vyplňte jím střed. Poté si jednotlivé dortíky nazdobte a posypejte rozdrobeným vypíchnutým středem z dortíků. Dál už dozdobte podle sebe. Já jsem zdobila jahodou jak je vidět na obrázku. Myslím, že k nadýchanému červenému cupcaku se svěžím krémem, se jahoda výborně hodí i chutná :-)!

 
Celý článek