Na cca 12 cupcakes budete potřebovat:
- 2 vejce
- 120 g cukru krupice
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g vlašských ořechů mletých nahrubo
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička zázvoru
- 1/2 lžičky soli
- 200 g dýňového protlaku
- půl hrnku podmáslí nebo půl hrnku mléka se lžičkou citronové šťávy
- 250 g mascarpone
- 125 g krémového sýra Phildelphia
- 2 lžičky mleté skořice
- cukr dle chuti
- Troubu předehřejte na 170° C.
- Fomu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
- Oloupejte dýni, odstraňte semínka a nakrájejte na kousky. Dejte dusit.¨
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků ušlehejte sníh a dejte stranou.
- Vyšlehejte žloutky s cukrem. Přidejte olej a podmáslí.
- Mouku prosijte s kypřícím práškem, jedlou sodou a kořením. Přidáme ořechy. Tyto suché ingredience a dýňový protlak (vychladlý), smíchejte s pěnou ze žloutků.
- Do těsta vmíchejte sníh z bílků.
- Připravené těsto rozdělte do připravené formy.
- Pečte přibližně 20 minut (nebo podle trouby), ale prvních 15 minut se ji snažte neotvírat. Když do cupcakes zapíchnete párátko nebo špejli a vytáhnete ho zůstane suché, bez nalepeného těsta, máte hotovo :-).
- Cupcakes vyndejte a nechte vychladit na mřížce.
- Krátce vyšlehejte mascarpone s cukrem a sýrem Philadelphia a přimíchejte skořici.
- Krémem nazdobte zcela vychladlé cupcakes.