Recepty

Mrkvové koláčky Whoopies

Blížily se Velikonoce a já přemýšlela co upéct. Vlasně to bylo takové pečení s F.O.O.D.em. Klasika mazanec, ale místo jednoho, tak jsem dělala tři mini mazance, potom Jihočeské hnětýnky s čokoládou a nakonec tyhle mrkvové koláčky. Polovinu z toho jsem rozdala po rodině a po všem se jen zaprášilo.  

Celý článek

Čokoládové kostky

Tahle čokoládová "buchta" je zase pro ty, co holdují čokoládě, a že je výborná, to zjistíte už z ingrediencí a nejlíp, když si ji upečete :-). Pokud se do ní pustíte, tak doporučuji raději den předem. Čerstvá je dobrá, ale když se nechá zaležet do druhého dne, tak je mnohem lepší. Pro porovnání ji můžete zkusit čerstvou a pak druhý den a uvidíte sami.

Budete potřebovat: 

  • 4 vejce
  • 1/3 hrnku cukru moučka
  • 1 čokoláda na vaření
  • 2/3 másla
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 4 lžíce kakaa
  • 2/3 hrnku najemno nasekaných ořechů
  • 1 smetana ke šlehání
  • čokoládová poleva
Postup:
 
Chladná vejce vymíchejte s cukrem do pěny. Za stálého míchání přidejte rozehřátou vlažnou čokoládu, vidličkou rozmačkaný tuk (máslo), mouku smíchanou s kypřícím práškem, kakaem a ořechy. Do těsta vmíchejte ušlehanou šlehačku. Těsto vlijte na středně velký plech vyložený papírem na pečení a pečte v troubě vyhřáté na 160° C asi 30 minut. Moučník polejte čokoládovou polevou a nechte vychladnout. Vychladlé krájejte na kostky.
 

 

 

 

 

Celý článek

Tres Leches (Třímlékový koláč)

Tres Leches (čti Tres Lečes) je koláč plný mléka! Název této španělské speciality je odvozen od tří druhů mléka, kterými se prolévá piškotový korpus. Třímlékový koláč je neskutečně lahodný, sladký a krásně vláčný. Určitě stojí za to jej vyzkoušet! Věřím, že si pochutnáte, a že jej bude chtít péct znovu a znovu! U nás opět slavil úspěch, takže je to další z těch dobrých koláčů, ke kterým se vrátím a pro změnu zas v jiné variantě.

Tento koláč jsem objevila už asi před rokem a když jsem si přečetla jeho přípravu, lákalo mě ho upéct.  Říkala jsem si, tak ten by mohl být dobrý! Trochu jsem ale měla obavy, že bude až moc sladký, tak jsem zatím dávala přednost jiným koláčům s tím, že tenhle ale určitě musím vyzkoušet. Když jsem ho uviděla v květnovém čísle časopisu Apetit a jeho čtyři varianty, tak mě opět nadchnul a bylo rozhodnuto! Šla jsem do toho a vyplatilo se! Fákt moc dobrý :-)! Výhodou je, že si můžete udělat takový jaký vám bude chutnat, dá se říct, přímo na míru :-)! Klasiku, čokoládový, kávový nebo třeba kokosový, ale můžete zkusit i jinou příchuť a s různým ovocem nebo bez ... já jsem nešla do klasiky, ale zvolila jsem příchuť kávovou a jahody s čokoládou navrch. 

Na základní recept budete potřebovat:

  • 115 g másla + na vymazání formy
  • 165 g hladké mouky + na vysypání formy
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 225 krupicového cukru
  • 5 vajec
  •  vyškrábnutá dřeň z vanilkového lusku nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na prolití:
 
  • 125 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
  • 1x 350 g konzerva kondenzovaného mléka
  • 1x 400 g konzerva slazeného kondenzovaného mléka
Na dokončení:
 
  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Tohle je recept na základ a na ozdobu můžete použít čerstvé ovoce, které máte rádi nebo dle sezóny (jahody, maliny, borůvky...).
 
Kávový koláč Tres Leches
 
Korpus podle základního receptu.
Mléčná směs připravená podle základního receptu, jen zaměňte mléko nebo smetanu za 125 ml silné kávy.
 
Na dokončení:
 
  • 2-3 lžičky prášku instantní kávy
  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • hoblinky tmavé čokolády
  • jahody (nemusí být, ale pro svěžejší chuť jsem si je přidala)
Kávu a obě kondenzovaná mléka prošlehejte a směsí prolijte propíchaný korpus. Přetáhněte jej potravinářskou fólií a dejte alespoň na 2 hodiny (nejlíp přes noc) chladit.
Instantní kávu rozmíchejte ve snetaně a vše ušlehejte do poltuha, přilijte vanilkový extrakt, přisypte cukr a vyšlehejte dotuha. Rozetřete na hotový koláč, ledabyle naskládejte pokrájené jahody a posypte čokoládovými hoblinkami.

 

 
 

 

 

 

Celý článek

Štafetky

Budete potřebovat:

  • 330 g bílků
  • 230 g cukru
  • 90 g hladké mouky
  • 90 g mletých ořechů

Krém:

  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1/4 l černé kávy
  • 150 g másla
  • 50 g cukru

Postup:

Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh. Přidáme mouku a ořechy, lehce promícháme, rozdělíme na dva plechy vyložené pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme na celé plechy a lehce poprašte cukrem (udělá na povrchu krustu). Rychle upečeme ve vyhřáté troubě (asi 6 minut na 220°C). Po vytažení z trouby převrátíme na vál, sloupneme papír, převrátíme zpátky na plech a necháme vychladnout. Potom každý obdélník rozkrájíme podélně na 4 stejně široké pruhy (celkem jich bude 8). Na 6 z nich rozdělíme krém, rovnoměrně rozetřeme a poskládáme na sebe vždy 3 namazané pruhy (všechny krémem nahoru) a navrch položíme nenamazaný. Zatížíme a dáme ztuhnout do ledničky na několik hodin. Ztuhlé nakrájíme na pásky široké asi 3 cm a okraje namáčíme v čokoládové polevě.  

Krém:

50 g másla rozpustíme v kastrolu na plotně, odstavíme a přidáme mouku a 100 g cukru. Vrátíme na plotnu a mícháme až se jíška spojí. Zalijeme kávou a vymícháme hustou kaši, která bude mít konzistenci podobnou pudinku. Odstavíme a dáme vychladit. Mezitím si utřeme 150 g másla s 50 g cukru a po lžících vešleháme vychladlou kaši až krém hodně nabude.


 

Z bílků a cukru Z bZ bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh. Přidáme mouku a ořechy, lehce promícháme 

 

 

Celý článek

Opilý františkán

Budete potřebovat: 

  • 6 žloutků
  •  22 dkg másla
  • 22 dkg cukru
  • 1 1/2 lžičky kakaa
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 6 dkg hrubé mouky
  • 6 dkg hladké mouky 
  • ze 6 bílků sníh

Náplň:

  •  25 dkg ořechů
  • 15 dkg cukru
  • 1 1/2 dcl rumu

Postup:

Žloutky s máslem a cukrem smícháme do pěny, přidáme obě mouky s práškem do pečiva střídavě se sněhem a kakao. Upečeme a necháme zchladnout. Potřeme rybízovou marmeládou, na to dáme ořechovou náplň a polijeme čokoládovou polevou.

Pozn.: Tento recept je opět starý, osvědčený od babičky. Jestli je stejný jako ty nové, nevím, nezjišťovala jsem, peču podle tohoto zaručeně ověřeného.

Celý článek

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Budete potřebovat: 

  • 21 dkg másla
  • 21 dkg ml. cukru
  • 14 dkg ořechů
  • 14 dkg pol. mouky
  • ze 4 bílků sníh

Poleva: 

  • 4 žloutky
  • 20 dkg cukru

Postup: 

Vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme ořechy, mouku střídavě se sněhem. Nalijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a dáme péct. Vychladlý polijeme žloutkovou polevou. Krájíme na kostky a můžeme zdobit půlkou ořechu.

Poleva: 

Vymícháme žloutky s cukrem do hladké hmoty, až je cukr zcela rozpuštěný.

Celý článek

Černá buchta podle babičky

Budete potřebovat: 

  • 30 dkg cukru
  • 40 dkg mouky (20 dkg hl a 20 dkg hrubé) 
  • 10 dkg másla
  • 2 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva 
  • 1/4 l mléka
  • 3 lžíce kakaa 

Tato buchta je jednoduchá, obyčejná, rychlá, levná, prostě taková dobrá klasika, co se dřív pekla.

Celý článek